Ouail en Mohamed hebben een bijdrage aan de wetenschap geleverd. Foto: PR
Ouail en Mohamed hebben een bijdrage aan de wetenschap geleverd. Foto: PR (Foto: )

Ouail en Mohamed ontdekken nieuwe schimmelsoort

Twee leerlingen van de Maaspleinschool in Utrecht hebben een nieuwe schimmelsoort ontdekt. Tijdens een schoolproject hebben Ouail Zaim (11) en Mohamed Bidari (12) een buisje met aarde van het schoolplein ingeleverd bij de wetenschappers van het Westerdijk Instituut.

UTRECHT - Dit Instituut beheert de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Dankzij Ouail en Mohamed krijgt de nieuwe schimmel de naam van hun school. "Elke nieuwe schimmel is bijzonder", zegt schimmelexpert Jan Dijksterhuis. Op 14 maart ontvangen de leerlingen een officieel certificaat waarop staat dat zij de schimmel hebben ontdekt.

"Toen ik hoorde van de juf dat wij een schimmel hadden ontdekt, vond ik het maar raar. Ik dacht: Wat is dit nou weer? Ik maak zelf altijd veel grapjes. Dus toen ik het aan mijn ouders vertelde, dachten zij dat ik een grapje maakte. Later vertelde de juf aan mijn ouders dat we echt een schimmel hadden ontdekt," zegt Mohamed. Hun klasgenoten uit groep 8 zijn trots en ook een beetje jaloers op Ouail en Mohamed.

Op donderdag 14 maart krijgen de twee ontdekkers op de Maaspleinschool een officieel certificaat van wetenschapper Jan Dijksterhuis, van het Westerdijk Instituut, als bewijs dat zij de schimmel hebben gevonden. "We hebben de schimmel de naam van onze school gegeven, want onze namen Mohammed en Ouail komen best veel voor." vertelt Ouail. De schimmel wordt dus vernoemd naar de Maaspleinschool en de naam van de jongens komt in de wetenschappelijke publicatie. De nieuwe schimmel krijgt de Latijnse naam; Phialoparvum maaspleinensis.

In 2017 deden de Utrechtse scholieren ze mee aan het project Wereldfaam, een schimmel met je naam. Kinderen op diverse scholen en bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht konden wetenschappers helpen met het zoeken naar schimmels. Ze mochten allemaal een buisje opsturen met aarde uit de tuin. In 2017 ontdekten de wetenschappers van het Westerdijk Instituut in deze 293 monsters al 25 nieuwe soorten schimmels en nog 104 die misschien wel nieuw zijn.

Tijd

De onderzoekers hebben veel tijd nodig om alle monsters te onderzoeken en vooral om te kijken of nieuwe schimmels ook echt nog nooit eerder ergens beschreven zijn en een naam hebben gekregen. "Er zijn nu zo'n honderdduizend verschillende schimmels beschreven en als je ziet dat we er in onze eigen achtertuin zomaar nieuwe soorten bij vinden dan kan je je afvragen wat voor rijkdom er nog verscholen is."

Sommige mensen denken bij schimmels meteen aan bedorven eten of een vieze grijze vochtplek op een muur.

Het is nog niet duidelijk of de schimmel van Ouail en Mohamed bijzondere kwaliteiten heeft voor de mens.

Op donderdag 14 maart 13.00 is er een officiële uitreiking op de Maaspleinschool.

Meer berichten