Kunstenaar Nienke 'rolt door de modder'


Foto:

Kunstenaar Nienke 'rolt door de modder'

"Ik had de behoefte om meer contact te maken met de aarde. Dus ik dacht: ik duik er eens in." Letterlijk. Nienke kocht tachtig liter potgrond bij het tuincentrum, bedekte de vloer haar werkkamer met het zand en ging erin rollen.

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Nienke Jorissen is visueel dichter. Haar foto's en films zijn beeld gedichten. "Het moet niet letterlijk iets zeggen. Het gaat om de sfeer en de laag onder de werkelijkheid." Haar kunstwerken zijn de ene keer beelden van modellen, dan weer legt ze zichzelf op gevoelige plaat. "Vaak onderzoek ik iets bij mezelf. Doorleef het, voel het. En vervolgens gebruik ik die kennis om weer werk te maken met anderen, met modellen."

Een thema waar ze zich de laatste tijd veel mee bezig houdt, is hoe de mens heen en weer geslingerd worden tussen technologie en natuur. "Ons mobieltje zit praktisch aan ons vastgekleefd. Het is science fiction die werkelijkheid is geworden. Maar we komen daardoor steeds verder af te staan van de natuur. We schrokken ons eten naar binnen, zonder te realiseren dat dat langzaam gegroeid is en gegeven door de natuur. Als ergens een plekje op zit, moet het weg. We realiseren ons niet meer dat al ons eten langzaam is gegroeid."

Dus probeert Nienke meer contact te maken met de natuur. Ze kijkt aandachtiger naar de bomen in de straat, heeft haar huis vol planten gezet, en eet met meer aandacht voor het eten en eerbied voor de natuur. "Een vriendin van me doet aan dumpster diving. Ze gaat vuilnisbakken af, opzoek naar voedsel dat nog goed is. Ik ga soms met haar mee of als ze te veel heeft neem ik dat van haar over. Zo gaan we verspilling tegen."

Toch was Nienkes honger voor de natuur nog niet gestild. Vandaar het experiment met de potgrond, wat ze filmde. Het resulteerde in haar nieuwe film HUMAN // NATURE, die vanaf 10 maart bij Kunstliefde te zien is. "Kunstliefde is een Utrechts kunstenaarsgezelschap dat al ruim tweehonderd jaar bestaat. Het biedt een podium voor autonome beelden; het niet commerciële werk. Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en Dick Bruna waren er lid." Twee keer per jaar heeft Kunstliefde een ledententoonstelling. De huidige tentoonstelling Nexus gaat over verbinding. In Nienkes geval de verbinding tussen mens en natuur.

"De film gaat over dat de natuur groeit, maakt en weer vergaat." En dat het kunstmatige natuur is, met potgrond uit een zak, in haar werkkamer, vindt ze niet erg: "Het gaat erom dat mensen door naar mijn film te kijken het contact met de aarde voelen. Bovendien was het januari toen ik het maakte. De 'echte' aarde was bevroren. Maar ik moet wel zeggen dat ik door deze ervaring zin heb om het in de zomer nog eens te doen. In het bos. En ook het idee van een mud run (een hardloopwedstrijd door modderplassen, red.) trekt me ineens ook veel meer. Lekker vies."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden