Foto: Roberto Cancian

Leerlingen maken mini-Domtoren: 'Ik ga vaker iets terug doen voor Overvecht'

Leerlingen van groep 8 van de Mattheusschool in Utrecht hebben woensdag 6 maart samen met studenten van studievereniging Versatile de handen uit de mouwen gestoken om een mini-Domtoren te maken voor de wijk Overvecht. Een toepasselijk idee om de Domtoren, Overvecht en de Mattheusschool aan elkaar te verbinden in dit project. "Ik zal na dit project wel vaker iets terug doen voor Overvecht", zei de 12-jarige Tuvana.

UTRECHT - Het project betekende voor Move Utrecht het 150e project in Utrecht. "De afgelopen tien jaar hebben bijna 4.000 Utrechtse kinderen en 750 studenten hun buurt een boost gegeven. Move laat kinderen uit minder bedeelde wijken ontdekken welke mogelijkheden zij hebben door ze te koppelen aan studenten", aldus projectcoördinator Rosanne Reinders.

De KSU Mattheusschool deed mee aan het 150e project waarbij de kinderen gekoppeld waren aan studenten Algemene Sociale Wetenschappen. In een kortlopend project leerden de studenten en de basisschoolleerlingen elkaars leefwereld kennen. De basisschool leerlingen bedachten hoe ze hun eigen buurt konden verbeteren. De studenten hielpen hen daarbij zodat de plannen verwezenlijkt konden worden. Reinders: "De ideeën en talenten van de kinderen staan hierbij altijd voorop."

Tijdens dit project wilden de kinderen heel graag een miniatuurversie van de Domtoren ontwerpen en uiteraard ook maken. "Wij willen de Domtoren, Overvecht en de Mattheusschool met elkaar verbinden", zegt de 12-jarige Romy. 'Wij vinden dat Overvecht ook iets moet hebben zodat je weet dat het ook bij Utrecht hoort. Daarom hebben wij dus bedacht om een eigen domtoren te maken."

Onder leiding van Jasper Willem de Boer beleefden de leerlingen van de KSU Mattheusschool een creatieve dag. Dat deden ze bij de Utrechtse Culturele Vrijhaven de Nijverheid waar druk geverfd, geknutseld en gebouwd werd aan de mini-Domtoren. "Jasper heeft met resthout de toren gemaakt, wij mochten het verder met verf, glitters, stiften en knopen mooi maken." Zo werd de mini-Domtoren het eigen kunstwerk van de kinderen. "De wijk is nu een beetje ongezellig, wij kunnen de wijk op deze manier vrolijker maken", zegt Tuvana. Het was voor de kinderen en voor de betrokken studenten een leuke ervaring. "Voor mij is Utrecht echt een studentenstad, maar nu heb ik een heel andere kant van Utrecht gezien. Dit is echt een verruimende ervaring. Voorheen kon ik me niet echt realiseren hoe het zou zijn om hier als kind te wonen en op te groeien", geeft de 22-jarige Amy aan. Ook de 19-jarige Fleur genoot van de samenwerking met de kinderen. "Mooi om de kinderen mee te geven dat het niet uitmaakt wat voor ideeën je hebt, alles is goed." De mini-Domtoren wordt woensdag 20 maart feestelijk onthuld.

Door Roberto Cancian

Meer berichten