Foto: Ramon Mosterd
Foto: Ramon Mosterd (Foto: Ramon Mosterd)

'Utrechtse binnenstad trekt te weinig mensen'

De Utrechtse binnenstad trekt veel te weinig bezoekers, doordat de gemeente zichzelf niet goed verkoopt. Dat vindt het Centrum Management Utrecht (CMU). Om meer dagjesmensen naar de Domstad te krijgen, start de belangenbehartiger een landelijke en regionale campagne. Deze moet ervoor gaan zorgen dat mensen vaker komen en langer blijven.

UTRECHT – Eerder dit jaar haalde de Actiegroep Binnenstad030 nog vijftienhonderd handtekeningen op voor een petitie, waarmee wordt gepleit voor het behoud van een leefbare binnenstad. Een binnenstad die naar de mening van de actiegroep 'verrommelt'. Volgens Jeroen Roose-van Leijden, centrummanager bij het CMU, is er sprake van een vertekend beeld. "Tijdens de crisisjaren was het een stuk rustiger in het centrum. Neem je die periode als referentie, dan is het inderdaad minder rustig geworden. Cijfers tonen echter aan dat we in 2018 op een lager aantal bezoekers zaten dan in 2009 en 2012. En dat terwijl er wel fors is geïnvesteerd in uiteenlopende voorzieningen. Denk maar aan de uitbreiding en vernieuwing van Hoog Catharijne, de Bijenkorf, TivoliVredenburg en wat de openbare ruimte betreft onder meer het Stationsgebied en de Mariaplaats."

Om op regionaal en nationaal niveau meer 'kwaliteitsbezoekers' naar Utrecht te trekken, wil het Centrum Management Utrecht (CMU) vooral samenwerkingsverbanden creëren. "We gaan combinaties maken tussen retail, horeca en cultuur", verklaart CMU-centrummanager Jeroen Roose-van Leijden. "Voor de campagnes gaan we samenwerken met musea, de Bijenkorf, Koninklijke Horeca Nederland en Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne." De vrees dat dit zal leiden tot Amsterdamse taferelen, is wat Roose-van Leijden betreft ongegrond. "Dat is appels met peren vergelijken, want de drukte in Amsterdam wordt vooral veroorzaakt door internationale toeristen. Wij zien voor Utrecht nog veel kansen in het trekken van regionale en nationale bezoekers. Recent onderzoek laat zien dat we in vergelijking met andere grote steden niet optimaal profiteren van de toevloeiing van bezoekers en bestedingen van buiten de gemeente. Terwijl het compacte karakter van de stad alle mogelijkheden biedt voor een combinatiebezoek met een langere verblijfstijd."

Door Bert Nijenhuis

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden