Meer elektrische bussen in de stad

Utrecht - Schone bussen met meer zitplaatsen voor de reizigers. Om dat voor elkaar te krijgen investeren de provincie Utrecht en vervoerder U-OV in een omvangrijke vernieuwing van het openbaar vervoer. Vanaf eind 2019 worden 125 bussen vervangen.

Daarvoor in de plaats komen behalve de nodige gemoderniseerde voertuigen 55 nieuwe elektrische bussen die gaan rijden op drie lijnen in de stad Utrecht en in de streekdienst.

De instroom van zoveel elekrische bussen in een al langer lopende concessie is uniek in Nederland.

Gedeputeerde Dennis Straat verklaart waarom hiervoor is gekozen: "Met deze vervanging slaat de provincie Utrecht samen met vervoerder U-OV twee vliegen in één klap. Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028. Tegelijkertijd is er, gezien de aanhoudende groei van het openbaar vervoer, dringend behoefte aan extra capaciteit. Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar meer capaciteit is."

De capaciteitsuitbreiding levert dagelijks ruim 1.000 extra zitplaatsen op. Bovendien zet U-OV 15 nieuwe bussen in van 15 meter lengte op drukke regiolijnen. Ook deze bussen bieden extra plek voor de reizigers.

Elektrisch rijden

U-OV rijdt momenteel in de stad Utrecht elektrisch op de lijnen 1 en 2. Als vervolgstap worden drie drukke stadslijnen omgeschakeld naar elektrisch rijden: lijn 3 Utrecht CS-Overvecht, lijn 7 Voordorp-Kanaleneiland en lijn 8 Station Lunetten-Oorsprongpark.

Meer berichten