Foto:

'Slapeloze nachten door de kanaries'

De Eerste Utrechtse Kanarie Vereniging vereniging viert aankomend weekend haar 110e verjaardag. Een vereniging die meerdere malen landskampioenen en wereldkampioenen voortbracht. "Iedere dag ben ik er zeker een uur mee bezig. Ik bén echt E.U.K.V. Je zal mij niet snel bij een andere club zien", zegt de 64-jarige Freek Luider fanatiek.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - "Ik ben in de jaren '80 bij de vereniging gekomen toen een vriend van mij voorzitter was van E.U.K.V. Na een paar jaar ben ik in het bestuur terecht gekomen en inmiddels ben ik al 33 jaar secretaris. Zelf heb ik vroeger altijd postuurkanaries en kleurkanaries gehad waar veel mensen beginnen met zangkanaries. Tegenwoordig spreken we meer over vogelverenigingen dan over kanarieverenigingen."

Een aantal jaren terug had hij nog honderden vogels, vanwege zijn gezondheid zijn het nu de kooien die daar aan herinneren. Wel regelt hij alles rondom de tentoonstellingen, vogelbeurzen en alles wat de club aan gaat. Achter in de tuin bij voorzitter Co Mulder, waar de kleurrijke kanaries fluiten dat het een lieve lust is, haalt hij herinneringen op en kijken ze uit naar het bescheiden feestje dat zondag 17 februari aanstaande gevierd wordt naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van de vereniging die in 1909 werd opgericht.

"Ik heb er wel 2.000 gehad, in allerlei kleurslagen. Nu zijn het er minder, maar ze zijn wel in voorbereiding voor de kweek", zegt de 73-jarige Co Mulder die al 43 jaar lid is van de bond. "Ik ben nu ongeveer vijftien jaar bij de E.U.K.V. Via een vriend ben ik destijds bij de vereniging gekomen. Mijn schoonvader hield ook duiven, hij was blij dat ik in de familie kwam. Kon hij eindelijk met iemand over vogels praten", lacht hij.

Het tweetal is druk voor het aanstaande feestje. "Wanneer er tentoonstellingen zijn, dan zijn we zo maar acht dagen achter elkaar druk met van alles regelen waar we anders tussen de acht en tien uur in de week kwijt zijn aan onze hobby." Er voor thuis blijven in de vakantie doen ze niet meer. "Je hebt mensen die niet op vakanties gaan omdat ze vogels en kanaries hebben maar wanneer ik zes weken naar de camping ging, dan gingen de vogels op dat moment naar iemand anders", zegt Freek. Ook Co Mulder blijft er niet meer voor thuis. "Wij brengen onze vakantie al 25 jaar in Zeeland door en dan zijn we drie weken weg. Soms rijd ik dan na anderhalve week heen en weer om ze te verzorgen maar meestal verzorgt een maat van me ze ook."

Het tweetal spreekt honderduit over de Postuurkanaries, de Waterslager, de exoten en kromsnavels. Co vertelt trots over de tijd dat hij Nederlands kampioen was, maar ook over Freek. "Hij is een echte E.U.K.V. man, hij regelt alles en denkt altijd in het belang van de club. Wij zijn misschien wel tegenpolen van elkaar want ik heb er in tegenstelling tot Freek geen slapeloze nachten van wanneer er iets aan de hand is." Dit weekend genieten ze van het lopend buffet, in november volgt weer een grote vogelbeurs. "Ik ben trots op mijn club", zegt Freek.

Meer berichten