Jongerenwerker Khalid el Arbaji met een praktijkvoorbeeld uit het werk. Danytha (links) luistert aandachtig mee. Foto: Roberto Cancian
Jongerenwerker Khalid el Arbaji met een praktijkvoorbeeld uit het werk. Danytha (links) luistert aandachtig mee. Foto: Roberto Cancian (Foto: )

Inspirerend congres: 'Welkom in de wereld van jongeren'

Vorige week hield Jongerenwerkorganisatie JoU uit Utrecht het congres 'Welkom in de wereld van Jongeren'. Een inspirerende dag met als doel het versterken van de opvoedomgeving van jongeren en de handelingsvaardigheid en reflectievermogen van professionals. Een dag waarbij jongeren participeerden in workshops en in de hele organisatie.

UTRECHT - De rap van Danytha, 'Jong en onzeker', opende officieel het congres. "Haar tekst geeft mooi weer wat ons werk is. Het werk is mooi maar soms ook lastig", zei directeur Paul van der Aa in zijn openingswoord. De ruim 200 deelnemers, onder andere werkzaam voor middelbare scholen, Buurtteams, Politie, De Wilg, Samen Veilig, Pretty Woman, ROC en de gemeente kozen vervolgens twee workshops waar ze aan deel wilden nemen. De één ging naar 'Fawaka?!' Omgaan met jongeren, de ander nam een kijkje te nemen in de online wereld van jongeren of liet zich op de hoogte brengen over hoe jongeren in deze tijd om gaan met hun seksualiteitsontwikkeling. "Als organisatie werken wij vanuit buurtcentra in alle wijken van Utrecht, op straat en op scholen. De contacten met samenwerkingspartners zijn goed, daarom is het mooi om op deze manier een inkijkje te geven in ons werk", vulde Van der Aa aan.

Dat deed jongerenwerker Khalid el Arbaji even later ook nadat hij het verhaal van een jongere vertelde die hij had bijgestaan bij zijn werk in de wijk. De duidelijkheid naar de jongere, het contact met de ouders en de werkwijze daarin van JoU als organisatie, toonden haarfijn aan hoe een sterke band tussen jongerenwerker en jongere kan bijdragen aan het groeiproces van beiden.

Janneke Ebben, vanuit JoU de trekker van de succesvolle dag, was blij met de actieve deelname en positieve reacties die na de dertien workshops kwamen van de deelnemers. "Het doel van het congres, dat mede tot stand is gekomen door de gemeente en de HU ecologische pedagogiek, was om deelnemers op een leuke interactieve manier meer inzicht te geven in de wereld van jongeren. Om van daaruit als professional te laten kijken naar wat ze met dat inzicht richting hun eigen werk met jongeren kunnen doen. Dat er meer begrip ontstaat voor jongeren zodat goed bij hen aangesloten kan worden en ze daar weer profijt van hebben in hun eigen werk."

Aan het einde van de middag in NDC Den Hommel, sloot wethouder Victor Everhardt de dag in stijl af. "Als stad willen wij het goed doen voor onze jongeren. Ik heb me één ding voorgenomen, dat ik luister naar jongeren, ik ze een plek geef maar ook een stem. Jongeren moeten het laatste woord hebben." Dat gebeurde toen Selena, Lola en Ayoub bij Victor Everhardt hun verhaal vertelde. "Jongerenwerker Bilal heeft mij gemotiveerd anders had ik misschien het hazenpad gekozen. Doe je best op school en maak je ouders trots", zei Ayoub. Op de vraag wat zijn droom was, hoefde Ayoub niet lang na te denken. "Ik wil mijn moeder blij maken, de tranen in haar ogen zien omdat ze trots op me is."

Studenten van de HKU gaven alle bezoekers een gadget mee. Zij lieten zien, door van lege huisjes van lachgaspatronen sleutelhangers te maken, hoe zij jongeren een ander perspectief op lachgas bieden. Jong030, onderdeel van JoU, liet een filmpje zien waarin jongeren zelf vertellen hoe het is om puber te zijn. Bekijk het filmpje en nog meer op www.jong030.nl

Door Roberto Cancian

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden