Omwonenden worden voorgelicht. Links stelt CDA-raadslid Jantine Zwinkels enkele vragen. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius
Omwonenden worden voorgelicht. Links stelt CDA-raadslid Jantine Zwinkels enkele vragen. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius (Foto: )

Einde kerk, begin Stadsklooster

Tijden veranderen, ook in religieus opzicht. De ontkerkelijking in Nederland zet door. Een nog altijd groeiend aantal mensen beschouwt zich niet als lid van een christelijke gemeenschap. Daar is ook de Sint Antoniuskerk in Utrecht (Kanaalstraat in Lombok) de dupe van. Door gebrek aan parochianen is zo'n vier maanden geleden het gebouw daarom door het kerkbestuur verkocht.

UTRECHT - Maar de slopershamer blijft niettemin werkloos, want de Sint Antonius van Paduakerk - zoals deze rooms-katholieke kerk in hartje Lombok officieel heet - wordt het Stadsklooster. Van projectontwikkelaar Intervorm, die het kerkgebouw kocht, mogen de nieuwe bewoners tien jaar lang het gebouw gratis gebruiken. Als er maar onderhoud van het interieur tegenover staat. Twee partijen blij dus.

De rooms-katholieke Antoniuskerk is inmiddels, zoals dat heet, onttrokken aan de eredienst. Een priester heeft het gebouw ontwijd en alle kenmerken – zoals het grote kruis, het altaar, de Godslamp (die altijd brandt) de vele beelden en relikwieën – zijn verwijderd. Bijgevolg mogen er nu geen eucharistievieringen en gewijde handelingen meer plaatsvinden.

Voor de enkele tientallen parochianen die de kerk wél trouw zijn gebleven, blijft het zijaltaar nog altijd beschikbaar. Op die plaats werd woensdagavond ook de voorlichtingsavond gehouden voor omwonenden. Enkele tientallen wijkbewoners hadden de moeite genomen door weer en wind (en sneeuw) naar het kerkgebouw te komen.

Zij mochten vragen stellen aan de projectleider van het Stadsklooster Joachim Vreeman, over de plannen die er bestaan. En dat zijn er heel wat, als we Vreeman mogen geloven. "Als we niks doen, komt het gebouw leeg te staan. Dat zou echt dood- en doodzonde zijn.''

Met een keur aan activiteiten wil het bestuur van het Stadsklooster bruggen gaan slaan. "Wij willen de Antoniuskerk de plek teruggeven die het altijd heeft gehad: de centrale plek voor aandacht en verbinding in de wijk Lombok en omgeving. Ook een plek voor rouwen en trouwen.''

Daarbij komen ook elementen terug uit de tijd dat de Antoniuskerk nog niet het Stadsklooster was: vieringen en herdenkingen. De programmering van het Stadsklooster gaat van religieus naar maatschappelijk: sociale-, culturele-, creatieve- en ecologische activiteiten. Concreet staat het Vreeman voor ogen dat het Stadsklooster het centrum wordt voor concerten (klassiek en breder), lezingen, inspiratiesessies, meditatie, cabaret, kunst en bijeenkomsten van zingeving. Winstgevend hoeft het Stadsklooster niet te worden, wél een gezonde financiële situatie.

Het Stadsklooster streeft er naar om zo klimaatneutraal mogelijk te zijn. "In de materialen die we gebruiken en de activiteiten die we organiseren."

Het Stadsklooster kan niet draaien zonder vrijwilligers. Die worden hard gezocht. www.stadskloosterutrecht.nl

Door: Jan van Stipriaan Luïscius

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden