Zaterdag was er een proeverij op het schoolplein van Basisschool De Pijlstaart. Foto: Roberto Cancian
Zaterdag was er een proeverij op het schoolplein van Basisschool De Pijlstaart. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Kookboek 'Aan tafel met De Pijlstaart' brengt mensen samen

Ouders en leerkrachten van Basisschool De Pijlstaart hebben hun culinaire hoogstandjes gebundeld in een prachtig en zeer divers kookboek. Afgelopen zaterdag was er een proeverij op het schoolplein en ondanks dat de lucht een beetje donker was, smaakte het prima.

UTRECHT - "Ieder jaar vieren we een uniek kerstfeest met ouders en leerlingen in een rijk versierde gymzaal. Twintig meter buffet met heerlijke, internationale hapjes, gerechten, soepen, spijzen en snacks. Voor mij de aanleiding om succesrecepten van Pijlstaart-ouders en leerkrachten te verzamelen, met als doel deze te bundelen in een kookboek waar de hele school trots op kan zijn", geeft Peggy Erprath aan. De moeder van de 10-jarige Suus uit groep 7 was initiatiefnemer van het kookboek.

De Pijlstaart is een Utrechtse basisschool aan het begin van de Amsterdamsestraatweg met ongeveer 150 leerlingen, uit alle hoeken van de samenleving, verdeeld over acht groepen. "Het kookboek 'Aan tafel met De Pijlstaart' is een culinaire reis, met gerechten van Ghana tot Limburg en van Tanzania tot Curaçao. Het idee ontstond tijdens het kerstfeest. Ik had een sushi salade gemaakt en een vrouw, waarvan ik het niet had verwacht, zei dat het zo lekker was. Hoe leuk is het om samen een kookboek te maken. Eten verbindt en zoals zaterdag bij de proeverij, waar zeven recepten uit het kookboek op tafel stonden, zie je dat het voor iedereen is." Van de 120 gezinnen die kinderen op de school hebben, heeft ruim de helft een recept bedacht waarbij beschreven staat hoe het bereid kan worden. De illustraties, verzorgd door Fedor van Rossem, maken het boek kleurrijk en verleidelijk om direct aan de slag te gaan.

Peggy Erprath, opgegroeid in Venlo en na haar studententijd in Utrecht gebleven, heeft zelf al de nodige gerechten uitgeprobeerd. "De Pasta Pesto van Juf Jolien is heel lekker maar ook de pittige Mangosalade van Joyce, de moeder van Yinthe, verraste me." Het is leuk dat zowel ouders als leerkrachten hun bijdragen leverden voor het boek dat bestaat uit salades, hoofdgerechten, nagerechten en diverse hapjes. Zelfs een 'vouw-uw-eigen-Pijlstaart-servet-tutorial' ontbreekt niet. "Na het verzamelen, testen, koken, proeven, vragen, schrijven, fotograferen en vormgeven, zijn ruim 50 recepten gebundeld. Het is echt een culinaire reis van het brood van Latifa tot de Zomerse Pastasalade van Renate. Ontzettend tof om dit met zijn allen te maken."

Het gebeurde ook dat twee mensen met hetzelfde idee voor een gerecht kwamen. Creatief als dat de bedenkers zijn, werd voor een 'Battle' gekozen. Ashley (moeder van Caitlynn) en Chantal (moeder van Twan en Jane) gingen de 'Soto Ajam Battle' aan. "Mensen hebben aangegeven of het met vlees of vegetarisch is maar ook met mensen die op moeten passen met gluten, is rekening gehouden. Een moeder die als kind in Tanzania opgroeide, kreeg na het zien van de foto's van haar gerecht in het boek, direct heimwee. Bijzonder."

Het boek kopen? Dat kan op De Pijlstaart school.

Door Roberto Cancian

Meer berichten