De Culturele Zondag Nieuwjaarsduik in 2018 werd een groot succes. Ook dit jaar staat er weer veel op stapel. Foto: Jelmer de Haas
De Culturele Zondag Nieuwjaarsduik in 2018 werd een groot succes. Ook dit jaar staat er weer veel op stapel. Foto: Jelmer de Haas (Foto: Jelmer de Haas)

Jonge makers vormen de rode draad

Van de redactie

Culturele Zondag Nieuwjaarsduik

Op zondag 13 januari wordt het culturele kalenderjaar in Utrecht geopend met de zestiende editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Vele Utrechtse culturele initiatieven luiden vol enthousiasme het nieuwe jaar in met een veelzijdig programma op 44 voorverwarmde locaties.

UTRECHT - Jonge Utrechtse makers, die van grote waarde zijn voor de stad, vormen ook dit jaar de rode draad binnen het programma. Jong talent van onder andere ROC Midden Nederland en HKU pakt het podium. Daarnaast luiden ook vele Utrechtse culturele initiatieven het nieuwe jaar in met een veelzijdig programma van muziek, dans, theater, beeldende kunst, film en poëzie.

Jonge makers

De caravans van verzamelkunstenaar Pet van de Luijtgaarden verlaten voor één dag de winterstalling en strijken neer op het Janskerkhof. In en rondom de caravans is er een programma met muziek van studenten aan het Utrechts Conservatorium, verhalenvertellers en poëzie op maat. Niet alleen op het Janskerkhof, maar ook in dB's, Karel 5 en TivoliVredenburg krijgt jong muzikaal talent een podium met optredens van onder meer het Studenten Gitaar Ensemble Nederland en de Nederlandse Pop Academie. Op donderdag 10 januari worden de HKU Award en HKU Prijs Gemeente Utrecht uitgereikt aan vier talenten die zijn afgestudeerd aan een van de vele kunstopleidingen. De negen genomineerden exposeren tijdens de Nieuwjaarsduik in AG, de tentoonstellingsruimte van HKU. In het oude kloostergewelf In De Ruimte spelen studenten van de HKU theateropleiding de kindervoorstelling Sammie en Opa over de vriendschap tussen kleinzoon en opa.

Highlights

Culturele Zondagen is tijdens de Nieuwjaarsduik voor het eerst te gast bij Kringloopwinkel De A.R.M. waar Vocal Group Fuse zingt over ontspullen. In de Fundatie van Renswoude presenteert Culture Connections Company een muzikale reis langs klassieke en Arabische muziek, het Nederlands Film Festival vertoont zes ijzersterke korte films inclusief een Q&A met de makers in het Louis Hartlooper Complex en Janneke Jager geeft een korte preview van haar voorstelling Femme Façade waarin het circus het metafoor voor het leven is.

Ook voor het jongste publiek is er een uitgebreid programma. In de ochtend vindt het kleuter- en peuterfestival SOL plaats in de Cereolfabriek, in de Bibliotheek Utrecht leest Lot Lohr (bekend van Sesamstraat) voor uit Een huis voor Harry en FOTODOK geeft een workshop portretfotografie. De Nieuwjaarsduik wordt met een flinke dosis energie afgesloten tijdens de urban dance battle van Freedom City. Acht urban freestylers strijden in verschillende dansstijlen tegen elkaar. Daarnaast geeft de jury, bestaande uit de bekende dansers b-boy Liam 'Kilt' McCall, krumper Jordy 370 en waacker Sarada Sarita, een demonstratie.

Kijk voor het hele programma op www.culturelezondagen.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden