Componist Jochem Weierink combineerde de muziek onder de trailer van de nieuwe transformersfilm Bumblebee. Foto: S. ten Houte de Lange
Componist Jochem Weierink combineerde de muziek onder de trailer van de nieuwe transformersfilm Bumblebee. Foto: S. ten Houte de Lange (Foto: )

Jochem componeert trailermuziek

Sterre ten Houte de Lange

'Ik wil graag werken in Hollywood'

De 28-jarige Utrechtse componist Jochem Weierink combineerde de muziek onder de trailer van de nieuwe transformersfilm Bumblebee en werd uitgenodigd om in Hollywood te komen werken. Weierink: "Het is altijd al een droom geweest om een tijd in het buitenland te werken."

UTRECHT - Spannende violen, een piano-melodie. De hoofdpersoon ontdekt een gele auto. Maar is het wel een auto? De muziek zwelt aan, de verhaallijn ontvouwt zich. De auto is een transformer. Grote drums zorgen voor een dramatische toon. Alle actie van de film schiet beeld na beeld voorbij.

Gevoel

De nieuwe transformersfilm Bumblebee belooft een flinke block buster te worden. De muziek van de trailer is gemaakt door de Utrechtse componist Jochem Weierink (28). Hij houdt ervan om zijn emoties uit te drukken met muziek. "Mijn accoorden zijn misschien niet super origineel, maar dat maakt niet uit. Het gaat om het gevoel." Voor de trailermuziek werd hij genomineerd voor de Hollywood Music in Media awards 2018.

Weierink: "Tijdens mijn studie 'Composition for the media' aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, heb ik een SoundCloud portfolio gemaakt. Boomerang-Music heeft me daarop gevonden. Boomerang-Music is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in trailermuziek. Voor heb heb ik onder andere mijn eerste trailermuziek gemaakt voor de film One Chance."

Jochem maakte vervolgens ook de muziek van de trailers van de 'the Imitation game', 'Knight of Cups' en de Nederlandse films 'Knielen op een bed violen' en 'Tonio'. Later kwam daar Chroma Music bij, een vergelijkbaar bedrijf als Boomerang, maar meer voor de block busters zoals Bumbbee.

De trailermuziek voor Bumblebee was niet speciaal voor deze film. Jochem componeerde de muziek in augustus 2017 voor een trailer-album, een muziekverzameling van verschillende componisten die trailermuziek maakte. "De trailer-editors kozen mijn nummer. Toen ik de clip voor het eerst zag herkende ik de muziek de eerste dertig seconden niet terug. Chroma vertelde mij dat de muziek in het begin ook van mijn hand was. Er waren blijkbaar dusdanig veel lagen aan toegevoegd dat ik m'n eigen muziek niet meer herkende."

Droom

Het lijkt erop dat Jochem nog aardig wat trailers van muziek gaat voorzien. Chroma Music, het Amerikaanse trailermuziekbedrijf, heeft hem gevraagd om in Hollywood, Venice, LA, te komen werken. "Ze hebben niet gezegd dat het is vanwege Bublebee. Als het niet zo is, dan is het wel erg toevallig. Maar," nuanceert de kalme componist; "ik denk dat het voornamelijk is omdat ik al langere tijd voor hen werk en omdat ze weten dat ik altijd 'deliver' en zorg voor resultaat. De uitnodiging is een geweldige kans die ik serieus onderzoek. Het is altijd al een droom geweest om een tijd in het buitenland te werken."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden