Het kerkkoor Capella Majellana met Karin Timmer in het midden en Sonja Roskamp uiterst rechts. Foto: Roberto Cancian
Het kerkkoor Capella Majellana met Karin Timmer in het midden en Sonja Roskamp uiterst rechts. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Kerstviering met kerkkoor Capella Majellana

Ze is veelzijdig als sopraansoliste en kerkmusicus, de komende week staat voor Sonja Roskam alles in het teken van de Nachtmis die op Kerstavond in de Gerardus Majellakerk aan de Vleutenseweg / Thomas a Kempisweg wordt gevierd. "Wij zijn altijd op zoek naar een mooie traditionele kerstviering", geeft Sonja Roskam aan.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - Samen met sopraan en bestuurslid Karin Timmer kijkt ze in de week voor Kerstmis vooruit naar de viering. "Ik ben al lid sinds 1978, als klein blond meisje zat ik al in het kinderkoor", geeft Karin aan. De Gerardus Majellakerk heeft een regionale functie. "Leden komen zelfs vanuit Ede, Hilversum en Gorinchem, ik zelf kom uit IJsselstein. En ook de parochianen komen vanuit de weide omtrek naar onze parochie. Wij willen de mensen iets bieden, mensen zijn welkom in de kerk om gewoon binnen te stappen", vult ze aan.

De Utrechtse Sonja Roskamp luistert aandachtig. Sinds 2012 is zij vast verbonden als dirigent aan de Gerardus Majellakerk. "Ik mag met recht zeggen dat ik een goed parochiekoor leid, waar de laatste vijf jaar veel nieuwe en ook jongere leden zijn toegetreden." Het koor verwelkomde de laatste vijf jaar zestien nieuwe leden. Mensen die weg gingen hadden als reden een verhuizing, ziekte of werk. "Dat we verjonging zien is mooi. Wij zien graag nog een aantal goede zangers en zangeressen, die verbonden met het geloof, ons koor versterken en graag nog meerstemmige missen en motetten zingen."

Op Kerstavond, maandag 24 december, zal de Nachtmis om 22.00 uur beginnen, het koor start om 21.40 uur met het zingen van Carols en bekende kerstliederen. "Mensen zijn van harte welkom om Kerst met ons te vieren. Aansluitend aan de nachtmis zal het kerstgevoel versterkt worden door met de aanwezigen nog een aantal kerstliederen bij de kerststal te zingen zoals 'Stille Nacht'. Dat geeft een heel bijzonder saamhorigheidsgevoel. Daar richten wij ons op. Het gezamenlijk eten, wat ook bij Kerst hoort, daar zijn we daarna pas mee bezig", zegt Karin.

Het koor repeteert iedere donderdagavond. Tijdens de nachtmis wordt de mis KV 220 van Mozart gezongen en wordt het koor begeleid door een professioneel strijkkwartet. "Wij willen de sfeer verhogen en iets bieden aan de mensen. Het echte traditionele kerstgevoel kunnen weinig kerken nog maar bieden. Wij willen als kerkkoor groeien en kwalitatief goed zijn", legt Roskamp, zelf woonachtig Zuilen, uit.

In diezelfde wijk zijn drie katholieke kerken gesloten. "Vroeger schaamden de mensen zich wanneer ze niet naar de kerk gingen op zondag. Nu kiezen veel mensen ook voor sportverenigingen. Zelf heb ik gekozen om de hectiek van het leven in deze 24-uurs maatschappij dan juist los te laten", zegt Karin. Naast haar knikt Sonja. "Ik heb op zondag juist het gevoel van 'lekker naar de kerk'. Die structuur is een mooi begin van je zondag. Bij de koffie is er weer tijd om met elkaar van gedachten te wisselen."

Meer berichten