Sydney houdt zijn teams op het voetbalveld nauwlettend in de gaten. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Sydney houdt zijn teams op het voetbalveld nauwlettend in de gaten. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sydney)

Sydney is stateloos en voetbalcoach: 'Ik ben een winnaar'

De Zambiaanse Sydney raakte zijn verblijfstatus kwijt door zijn echtscheiding. Hij kan niet terug naar Zambia en ook niet werken in Nederland. In afwachting op een verblijfsvergunning besteedt hij al zijn tijd aan zijn grootste passie: voetbal. "Sport zorgt voor verbinding in de samenleving."

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Op het koude voetbalveld van Hercules USV in Tuindorp staat Sydney Sinkamba (39). Op het ene veld speelt meiden onder 17-1, op het veld ernaast staat meiden onder 13-1. Sydney is de coach van beide teams, in samenwerking met trainers en ouders van de teams. Op beide velden maken de Hercules dames het ene na het andere goal. Als het oudste meidenteam hun vijfde doelpunt scoort roept Sydney: "Dat is een goal. Goed zo. Nu moeten jullie er tien scoren."

"Voetbal is mijn passie, mijn leven", aldus Sydney, die werd geboren in Zambia. Hij werd twee keer geselecteerd in het nationale team: onder 20 en onder 23. Maar hij speelde nooit een wedstrijd, want hij raakte twee keer zwaar geblesseerd. "Door mijn herstel, heb ik mijn drive gevonden. Ik ben niet onsterfelijk, maar ik voel geen barrières meer in mijn leven."

Sydney richtte de stichting Youth Empowerment and Development Through Sport op. Door middel van sport en met behulp van zijn netwerk hielp de stichting kansarme kinderen. Eind 2010 ontmoete hij zijn ex. Een Nederlandse vrouw (hij wil haar niet bij naam noemen) die vrijwilligerswerk bij zijn stichting kwam doen. Ze werden verliefd. Zij kon in Zambia geen werk vinden en dus kwam Sydney na hun huwelijk naar Nederland eind 2013.

Daar sloot hij zich gelijk aan bij de lokale voetbalvereniging. Zij hadden al meer dan vijftien jaar niks gewonnen. "Ik zei: 'We gaan winnen'. Zij geloofden mij eerst niet, maar ik ben een winnaar. Het lukte: we wonnen veel wedstrijden. Het team kreeg meer respect en zelfvertrouwen."

Sydneys huwelijk liep na tweeënhalf jaar een moeilijke periode stuk. Sydney vroeg de echtscheiding aan. Zijn ex ging tegen de echtscheiding in hoger beroep. Dat proces duurt nu al twee jaar. Ondertussen trok de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) zijn verblijfsvergunning in omdat hij niet meer getrouwd is. Terwijl die echtscheiding nog niet voltooid is.

Sydney: "Ik wacht op een uitspraak over de echtscheiding en een nieuwe verblijfsvergunning. Door dat hele proces ben ik ook ons huis, dat ik met mijn ex kocht, kwijtgeraakt." Inmiddels heeft Sydney een nieuwe relatie. Een Utrechtse. En zo belandde hij in Utrecht.

Ironisch genoeg zorgt de statusloosheid ervoor dat Sydney weer meer tijd heeft voor zijn passie: voetbal. "Mijn passie is mijn drive en motivatie, geen uitdaging is te groot", zegt hij glimlachend. Omdat hij momenteel niet mag werken, heeft hij nu alle tijd voor zijn teams bij USV Hercules, Kampong en V.V. De Meern waar hij training geeft. En met succes. De meiden 17-1 won met 13-0 en de meiden van onder de 13 wonnen met 11-nul. Als ze de volgende wedstrijd winnen, worden ze kampioen.

Meer berichten