Foto: Ron Betist

Kerstmannenrit door Utrecht voor het goede doel

Op zondag 16 december houden Maurizio Magnano en Ron Betist een speciale kerstmannenrit voor de ernstig zieke kinderen in het Prinses Máximacentrum in Utrecht. Een rit waarin stoere motorrijders en ook motorrijdsters, verkleed als Kerstman of Kerstvrouw een rit maken door Utrecht. "Ontroerend om te zien hoe die grote bebaarde kerels met tranen in de ogen stonden op het moment dat ze op de foto mochten met de kinderen", geeft Ron Betist aan.

UTRECHT - Het initiatief ontstond vorig jaar na het zien van de documentaire 'Pilotenmasker'. "Een documentaire waarin Simonka de Jong het ziekenhuisleven van een groep jonge kinderen, met de diagnose kanker, volgt. Dat greep me erg aan, ik vond dat ik iets moest doen. Het doel is niet alleen warmte brengen in deze donkere dagen, maar ook om zoveel mogelijk donaties binnen te halen voor het Prinses Máximacentrum."

Betist sprak zijn Italiaanse vriend Maurizio Magnano er over en zag de beelden vanuit Turijn waar al een aantal jaren een groot evenement wordt georganiseerd met duizenden motorrijders die verkleed gaan als Kerstman op de motor. "Hij zit ook in mijn groep 'Amsterdam Classic Riders', een groep van 130 motorrijders op vintage en retro motoren die ook geld ophalen voor het lokale kinderziekenhuis."

In 2017 begonnen ze met een groep van vijftien motorrijders en werd er in een week 1.500 euro opgehaald. "We reden een rit door Utrecht en stopten op een kerstmarkt waar veel mensen met ons op de foto wilden. De rit eindigde in het ziekenhuis waar we de cheque hebben overhandigd en er foto's met de kinderen zijn gemaakt. Zo ontroerend." Inmiddels hebben zich voor de nieuwe editie van de Kerstmannenrit al ruim vijftig mensen aangemeld en zijn er nog eens honderd die ook willen aansluiten. Het Prinses Máximacentrum vond het zo'n leuk initiatief, dat ze hebben gevraagd of we het dit jaar weer willen doen. Dat willen we zeker. Het bescheiden doel van dit jaar is om minimaal 7.500 euro voor het Activiteitenfonds op te halen. Een onmisbare aanjager om activiteiten en evenementen mogelijk te maken die bijdragen aan de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling, die creativiteit en zingeving stimuleren en daarnaast zorgen voor de nodige ontspanning bij het verwerken van het ziekteproces."

Maurizio Magnano zet de rit in Utrecht uit. "Motorrijders vanuit het hele land verzamelen in de ochtend bij restaurant 'Op Zuid' waarna wij om 11.00 uur vertrekken en om 12.00 uur bij het ziekenhuis willen zijn. Tijdens de rit wordt er onder andere een stop gemaakt bij de Kerstmarkt in het Stadhuiskwartier waarbij bezoekers een foto kunnen maken met de Kerstmannen in ruil voor een donatie. Geweldig ook wanneer er veel mensen langs de route staan", aldus Betist. "Ook de helden van de brandweer komen met toeters en bellen. Dat moet voor de kinderen en hun familie toch een fijn gevoel geven. Tijdens het ziekteproces moeten kinderen soms wekenlang in het centrum verblijven. Een emotionele en zware tijd, voor zowel kind als familie. Door het activiteitenfonds kan de ontwikkeling van kinderen gecontinueerd en gestimuleerd worden en negatieve gevolgen van ziekte en behandeling zoveel mogelijk voorkomen." Zie ook www.geef.nl/nl/actie/ho-ho-ho-tegen-kinderkanker/donateurs

Warmte in donkere dagen

Ron Betist en Maurizio Magnano zien aanstaande zondag graag veel mensen langs de kant van de weg, net als bij het prinses Máximacentrum zelf. In het Italiaanse Turijn stonden op 2 december 20.000 motorrijders voor het ziekenhuis. Heel bijzonder", zegt Maurizio Magnano.

De RIT

Op het terrein van het Prinses Máximacentrum willen de motorrijdende Kerstmannen een evenement organiseren waarbij onder meer een pizzabakker en een espressokar aanwezig zijn. Uiteraard gaat een deel daarvan ook naar het goede doel. "Geweldig wanneer veel mensen ons bij het ziekenhuis verwelkomen bij aankomst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden