adoptieboom op de kwekerij
adoptieboom op de kwekerij (Foto: Adopteereenkerstboom)

Adoptiekerstboom met statiegeld bij Nieuw Rotsoord

Na kerst verdwijnen er jaarlijks miljoenen kerstbomen in de verbrandingsoven. Zonde en onnodig vinden ze bij Nieuw Rotsoord. Bij de Utrechtse kinderboerderij kunnen dan ook geen kerstbomen worden gekocht; klanten adopteren ze.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT – Na de feestdagen worden ze ontdaan van ballen en slingers weer ingeleverd, om vervolgens een plekje te krijgen in de vrije natuur, op een landgoed of in het bos.

"Omdat het ons zo aan het hart ging dat er zoveel bomen worden vernietigd, zijn we hier in 2016 mee begonnen", vertelt Angelique Jacobs-Roos, beheerder van Nieuw Rotsoord. "Een van onze doelstellingen is het meewerken aan een milieubewuste, duurzaam samenleving. Deze bomen zijn dan ook duurzaam geteeld, dus zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen."

De boom die Nieuw Rotsoord aanbiedt, heet Picea omorika en is beter bekend onder de naam Servische spar. "Het bijzondere aan deze boom is zijn volle piramidevorm", legt Jacobs-Roos uit. "Aan de onderkant zijn de naalden blauw-groen en aan de bovenkant volledig groen. De takken hangen af, wat zorgt voor een sierlijk uiterlijk. De naalden van deze spar zijn minder scherp en vallen niet zo snel uit."

Honderdzes kerstbomen in uiteenlopende maten vonden afgelopen zaterdag een tijdelijke eigenaar tijdens de uitgifte bij Nieuw Rotsoord. "De klanten komen allemaal uit Utrecht", weet Angelique Jacobs-Roos. "Helaas zijn dat er dit jaar even wat minder, doordat we met een nieuwe leverancier en een nieuw systeem werken."

Klanten betalen tien euro statiegeld en krijgen dat bedrag terug als ze de bomen op 5 januari weer inleveren. "Het gebeurt zelden dat een boom niet terugkeert", vervolgt de Nieuw Rotsoord-beheerder. "De mensen die voor deze methode kiezen, doen dat bewust en willen ook echt dat de bomen worden herplant."

Het subsidiegeld dat Nieuw Rotsoord van de gemeente krijgt, wordt steeds minder en mag bovendien niet worden besteed aan de aankoop en verzorging van dieren. Daardoor is de kinderboerderij afhankelijk van donateurs en wat er wordt verdiend aan verjaardagsfeestjes, koffie, thee en dus ook de jaarlijkse kerstbomenactie. Jacobs-Roos: "De opbrengst daarvan gaan we investeren in een nieuwe aanhanger."

Meer berichten