Gratis informatieavond over erfpacht in Utrecht

UTRECHT - Adviesorganisatie Hanno.nl houdt dinsdag 11 december een gratis informatieavond over erfpacht. 

Veel huiseigenaren met erfpacht in Utrecht maken zich ernstig zorgen over het voorstel dat ze hebben ontvangen van de Gemeente: erfpacht afkopen, vastklikken of afwachten. Ze hebben de beslissing uitgesteld, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. De tijd dringt, want ze moeten niet alleen voor 1 februari 2019 kiezen, maar vaak ook nog voordien de financiering regelen. Bewoners van Rijnsweerd zijn ongerust en weten niet hoe ze de juiste keuze moeten maken. Dit blijkt uit de reacties op een uitnodiging voor een informatieavond over erfpacht georganiseerd door adviesorganisatie Hanno.nl.

Onzekerheid
"Het aantal inschrijvingen heeft ons verrast" zegt Cees Vernooij, organisator van de avond. Een half jaar geleden schreven veel minder mensen zich in voor een vergelijkbare informatieavond. Kennelijk hebben bewoners nog altijd veel vragen over hoe erfpacht en het afkopen nou precies werkt. De informatie en brieven van de gemeente waren niet altijd duidelijk. "Bewoners liggen echt wakker van de keuze die ze moeten maken" merkt Vernooij op. "De infoavond is over een week en we worden nu al veel gebeld. Logisch, het gaat om grote bedragen, tot meer dan 100.000 euro. Een verkeerde beslissing over erfpacht kan veel geld kosten. Dat geeft stress en dan is het lastig om een goede keuze te maken."

Terugverdienen afkoop
De invloed van erfpacht op de waarde van het huis is de belangrijkste vraag van veel bewoners. Dat is begrijpelijk, want op korte termijn verdien je afkopen of vastklikken niet altijd terug, op lange termijn meestal wel. Maar waar ligt het kantelpunt en wat moet je nu doen: afkopen, vastklikken of afwachten?  Volgens Vernooij is het antwoord voor iedereen anders: "Het hangt af van je persoonlijke situatie." Hoe lang wil je nog in je huis blijven wonen? Heb je overwaarde? Hoeveel spaargeld heb je? Ben je met pensioen of nog volop carrière aan het maken? Iedereen die erfpacht heeft moet dit op een rijtje zetten.
 
Objectieve informatie
Om bewoners te helpen een betere keuze te maken organiseert Hanno op dinsdag 11 december een gratis informatieavond over erfpacht. De Gemeente Utrecht is hier niet bij betrokken. Het programma is te vinden op Hanno.nl/erfpacht. Inschrijven is nog mogelijk.
 

Meer berichten