Utrecht past zich aan aan het veranderende klimaat door boomsoorten te planten die tegen extreme weersomstandigheden kunnen.
Utrecht past zich aan aan het veranderende klimaat door boomsoorten te planten die tegen extreme weersomstandigheden kunnen. (Foto: Gemeente Utrecht)

Subtropische boom geplant in Wilhelminapark

Utrecht past zich op verschillende manieren aan het veranderende klimaat aan. Eén van de manieren is het planten van boomsoorten die extreme weersomstandigheden aankunnen, waaronder droogte zoals afgelopen zomer het geval was.

UTRECHT - In het Wilhelminapark werd vorige week de eerste pecannootboom van Utrecht geplant. Bijzonder, want deze boom zie je normaal alleen een stuk zuidelijker.

Bomen voor de toekomst

Frank van den Brink, senior boomtechnisch adviseur: "De klimaatverandering maakt dat we anders moeten nadenken over de openbare ruimte. Dat heeft de hete zomer weer bewezen; onze bomen hadden het zwaar. Daarom kijken we niet alleen hoe we voor onze huidige bomen kunnen zorgen, maar ook welke bomen in de toekomst het meest geschikt zijn om te planten. Welke bomen kunnen tegen extreme weersomstandigheden? De pecannoot is daar een goed voorbeeld van."

100 kilo aan bomen

In totaal werden er vijf nieuwe bomen geplant in het Wilhelminapark en het Hogelandse park in Utrecht. De bomen werden met een kraan op hun plek worden getild. Twee van de vijf wogen inclusief kluit ruim 1000 kilo. De pecannoot kreeg een mooi plekje naast de bunker. Bij de speelweide kwam een zwarte tupeloboom.

Daarnaast werd er ook een zware gewimperde linde geplant. De bloemen van deze gewimperde linde zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en andere insecten.

Meer berichten