Opleiding pizzabakker van DOK030 gat in de markt

Pizzeria's schieten in Utrecht als paddenstoelen uit de grond. In een dusdanig hoog tempo dat het voor beginnende pizzeria-eigenaars vaak moeilijk is pizzabakkers te vinden. Wat dat betreft is de twee jaar geleden door de Utrechtse ondernemersorganisatie DOK030 gestarte opleiding tot pizzabakker een gat in de markt. De vierde groep leerlingen staat alweer te popelen om de kneepjes van het vak te leren.

UTRECHT - "We hebben een groot netwerk van ondernemers en steeds vaker kwamen pizzeria-eigenaars met de vraag of wij ze aan personeel zouden kunnen helpen", licht Abdel Harchaoui van DOK030 de ontstaansgeschiedenis toe. "We kwamen tot de ontdekking dat er wel workshops bestonden, maar geen opleidingen tot pizzabakker. Best vreemd eigenlijk, want in Italië hebben pizzabakkers altijd één of twee diploma's op zak."

De opleiding die vervolgens in Utrecht werd gestart, is inmiddels landelijk erkend. "Het betreft een basisopleiding horeca met als specialisatie de Italiaanse keuken", vervolgt Harchaoui. "Je leert er bijvoorbeeld ook snij- en bereidingstechnieken. Met het diploma ben je inzetbaar in de algehele horeca. De meeste leerlingen worden daadwerkelijk pizzabakker. Van de huidige groep is iedereen alweer onder de pannen!"

De door DOK030 ontwikkelde opleiding tot pizzabakker is een zogenaamd werk-leertraject. "Leerlingen gaan direct bij een pizzeria of restaurant aan de slag", legt Abdel Harchaoui uit. DOK030 ondersteunt de opleiding met een theoretische basis en begeleiding, zodat de leerlingen later goed voorbereid zelfstandig aan de slag kunnen. "Er wordt bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan de Nederlandse taal", zegt Harchaoui, die benadrukt dat vrijblijvendheid geen optie is. "De opleiding is gesubsidieerd en kan daardoor gratis worden aangeboden. Dan verwachten we wel dat leerlingen honderd procent gemotiveerd zijn." Met de opleiding wordt vooral voorzien in de vraag naar Utrechtse pizzabakkers, maar de interesse is volgens Harchaoui veel groter. "Ik had net nog iemand uit Rotterdam aan de lijn, die dringend op zoek is naar een pizzabakker. Het is een landelijk probleem. Gevolg is dat er vaak pizzabakkers uit het buitenland – met name het Oostblok – worden aangesteld." De vierde groep toekomstige pizzaiolo's start in februari.

Meer info en aanmeldingen: italiaanshoreca.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden