Foto: Utrechts Stedelijk Gymnasium

Nieuw artikel

Donderdag 8 november werd de Dag van de Franse taal gevierd op meer dan 600 middelbare scholen, waaronder ook op het Utrechts Stedelijk Gymnasium. 

UTRECHT - Op deze dag stond de 'francophonie' centraal. Dat wil zeggen dat wij onze leerlingen willen laten zien dat het vak Frans verder reikt dan alleen ons favoriete vakantieland. Frans wordt op alle werelddelen gesproken, is alleen maar aan het groeien en is dé taal van vele internationale en politieke instanties. Met een kennis van de Franse taal en de francofone cultuur hebben leerlingen een groot voordeel in hun professionele leven. 

Om de leerlingen hiervoor te enthousiasmeren hebben wij ongeveer vijftien sprekers uitgenodigd die ervaring hebben met de Franse taal in hun studie of hun professionele leven, of die een deel van hun leven hebben doorgebracht in een Franstalig land. Zo was er iemand die een lesje québecois kwam geven, iemand die kwam vertellen over zijn ervaringen in Madagscar en Gabon en iemand uit de zakenwereld die kwam vertellen over het zaken doen met Fransen. Daarnaast werd er gekookt, werden er Franse gedichten geanalyseerd en als klap op de vuurpijl kwam de Parijs-correspondent van HP/ de Tijd zijn ervaringen delen aan de hand van zijn foto's.

In de pauzes werden er lekkere, door leerlingen gebakken, crêpes verkocht en de dag werd geheel in francofone stijl afgesloten met een West-Afrikaans percussie- en dansspektakel, waar leerlingen én docenten helemaal uit hun dak gingen.

Al met al: een interessante, feestelijke dag waar het Frans in de wereld centraal stond. Het kan bijna niet anders of dit draagt bij aan het aantal leerlingen dat voor dit mooie vak kiezen!
 

Meer berichten