Pauline interviewde honderd koppels die langer dan veertig jaar getrouwd waren en schreef het boek Lang+Gelukkig. Foto: Svenja Petersen
Pauline interviewde honderd koppels die langer dan veertig jaar getrouwd waren en schreef het boek Lang+Gelukkig. Foto: Svenja Petersen (Foto: Svenja Petersen )

Paulien werd ondernemer in de liefde

Wat is het geheim van een goed huwelijk? Aan die vraag wilde Paulien Timmer haar tussenjaar besteden. Het werd meer dan een jaar en inmiddels is ze succesvol ondernemer.

UTRECHT - Het leven kan raar lopen. Paulien Timmer (30) studeerde gezondheidswetenschappen in Wageningen en besloot na haar afstuderen een tussenjaar te nemen. "De meeste mensen reizen in hun tussenjaar door Zuidoost-Azië, ik reisde in de liefde."

Ze interviewde honderd koppels die al langer dan veertig jaar gelukkig getrouwd waren. Ze vroeg hen de hemd van het lijf over hun huwelijksgeheimen. Na dertig interviews begon ze herhalingen te horen en bij zeventig interviews zag ze duidelijke structuren. Ze besloot er het boek Lang + Gelukkig over te schrijven. Al ging dat niet vanzelf. "Ik heb talloze avonden op de bank zitten huilen omdat ik niet meer wist waar ik mee bezig was. Er waren kortom zoveel momenten waarop ik had kunnen stoppen." Toch vond ze elke keer weer de moed om verder te schrijven. "Het boek moest er komen. Niet voor mezelf, maar uit respect voor de stellen die ik gesproken had en om anderen hun wijsheden te vertellen. Elke keer dacht ik maar weer: als ik maar één persoon kan helpen met dit boek, dan is het het waard geweest."

Toen het boek eindelijk af was, gaf Paulien het uit in eigen beheer. Een bescheiden 250 exemplaren. Maar al snel kreeg Prometheus, de grootste onafhankelijke Nederlandse uitgever, er lucht van. Zij drukten het boek 1500 keer en Paulien kon direct op tour langs RTL, MAX Koffietijd, Radio 1. Voor ze het wist stond ze een lezing te geven over samenwerken vanuit de kennis over een goed huwelijk aan de ambtenaren van Rijkswaterstaat.

Twee jaar na haar afstuderen was ze nog steeds niet klaar met haar 'tussenjaar'. Ze gaf lezingen, schreef een tweede boek met vijftig relatieboosters en ontwikkelde een online programma waarmee mensen hun relatie een boost kunnen geven. Tot het minder lekker begon te lopen. "De business zakte in. Ik heb tot die tijd altijd dingen gedaan omdat ze op mijn pad kwamen. Terwijl beginnende bedrijven meestal het grootste deel van hun tijd bezig zijn met marketing."

Ze kreeg behoefte aan vastigheid en besloot dat ze in de online marketing wilde gaan werken. "Daar wist ik niks van en ik wilde er meer over leren. Onder het motto: 'twintig seconde van waanzinnige moed is alles wat je nodig hebt', ben ik zonder afspraak een Utrechts online marketingbureau binnen gestapt en heb gevraagd of ik de baas mocht spreken. Het werkte; een paar weken geleden was het - na een jaar - Pauliens laatste werkdag bij het bedrijf.

Met alle kennis die ze heeft opgedaan bij het marketingbureau werkt ze nu aan de professionalisering van haar bedrijf. Ze schrijft aan haar derde boek, is binnenkort te zien als relatie-expert bij het RTL-programma 'Married at first sight' en heeft inmiddels grootse plannen met haar man om te verhuizen naar een grote creatieve broedplaats in Hilversum.

Door Sterre ten Houte de Lange

Meer berichten