Provinciaal Jeugddebat met enthousiaste jongeren

UTRECHT - Scholing en werkgelegenheid, woningen, politiek. De onderwerpen waar de middelbare scholieren tijdens het Jeugddebat over debatteren zijn ook dit jaar weer divers. Op vrijdag 9 november vindt het Provinciaal Jeugddebat plaats in de Statenzaal van het Huis van de Provincie. Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens dit evenement dat om 13.30 uur begint. 

Een zestigtal jongeren tussen 12 en 18 jaar buigen zich dan in groepen over vier onderwerpen. Zij maken hiervoor een voorstel, die zij presenteren aan elkaar en aan een aantal aanwezige statenleden. De statenleden stellen vragen of geven tips over het voorstel. Uiteindelijk wordt het beste voorstel gekozen. 

De jongeren zelf komen uit de hele provincie en melden zich individueel aan. Vervolgens worden zij onderverdeeld in vier groepen. Meestal met andere jongeren die zij niet kennen. Uit deze samenwerking komen vaak hele enthousiaste voorstellen voort. 
 
Het Jeugddebat wordt in samenwerking met de Nationale Jeugdraad georganiseerd. Van de jongeren die op die dag debatteren worden er twaalf door de NJR uitgekozen om de provincie Utrecht te representeren in het Nationale Jeugddebat dat traditioneel in de Tweede Kamer plaats vindt. De jongeren staan dan tegenover staatssecretarissen en ministers. 

De Utrechtse onderwerpen waar de jongeren uit kunnen kiezen, zijn dit jaar: jongeren en politiek, OV, het afschieten van dieren, woning(tekort) versus natuurbehoud en scholing en werkgelegenheid. 

Belangstellenden kunnen het Jeugddebat bijwonen in de Statenzaal in het Huis van de Provincie, Archimedeslaan 6 in Utrecht. Het debat is van 13.30 – 16.00 uur. 
 

Meer berichten