De Bilthovense scholieren Isabel, Josephine, Josephine en Charlie willen Utrecht - en Nederland - meer milieubewust maken. Foto: Sebas Bouquet
De Bilthovense scholieren Isabel, Josephine, Josephine en Charlie willen Utrecht - en Nederland - meer milieubewust maken. Foto: Sebas Bouquet (Foto: )

'We willen iedereen bewust maken van het plasticprobleem'

Utrecht veroveren. Dat is het doel van de Bilthovense scholieren Isabel, Josephine, Josephine en Charlie. Ze zijn er (bijna) klaar voor. Eerst nog even de eigen schoolkantine voorzien van hun papieren broodzakjes – en dan de rest van Nederland. Alles om ons land een stukje meer milieubewust te maken.

BILTHOVEN/UTRECHT - Het begon voor het viertal met een schoolproject op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Een samenwerking tussen de vakken Aardrijkskunde en Biologie. Een project dat de scholieren moet aanzetten om minder plastic te gebruiken. Bij Aardrijkskunde keken zij daarom een film waarin de grote hoeveelheid plastic in en om de oceaan wordt getoond. Daarin komen dieren met volledig door plastic gevulde magen voorbij. Die beestjes kunnen niet meer worden gered. Zij zijn dood.

Het maakte indruk op de derdejaarsscholieren. Inmiddels is het project al weken voorbij, maar zij gaan door met het uitrollen van hun concepten. "Doorpakken, iedereen bewustmaken van het plasticprobleem. We hebben de film tijdens Aardrijkskunde gezien. Die dode beestjes raakten ons echt heel erg. Doppen, aanstekers, zelfs hele fietslampjes verdwijnen in de albatrossen en andere dieren. We hopen met de papieren broodzakjes een beetje bij te dragen aan het oplossen van het probleem. Alle beetjes helpen", zegt Josephine.

Het viertal kwam zodoende met het papieren broodzakje. Waarom? In de kantine van hun eigen school worden broodjes verkocht in plastic zakjes. Precies wat de vier derdejaars niet willen. Daarom bedachten ze de papieren broodzakjes. Zij moeten de plastic verpakkingen vervangen. Charlie: "Papier verteert. Als het alsnog op straat belandt, dan breekt het in ieder geval af."

En dan hebben we het niet zomaar over papier. Dat zou zonde zijn. Isabel: "Bij de klas waar de les Tekenen wordt gehouden lagen allemaal vellen papier die anders zouden worden weggegooid. Dat vonden we zonde en daarom hebben we dat papier gebruikt."

Inmiddels hebben de scholieren complimenten ontvangen van gastsprekers op school van 'Broodnodig' en 'Enjoycleaningup'. Dat gaf het viertal een extra zetje in de rug. Ze moesten zichzelf meer promoten, vertelt naamgenoot Josephine. Ze moesten bijvoorbeeld op Instagram (@papierenbroodzakje).

Op aanraden van docenten hebben de vier uitgezocht hoeveel het zou kosten om de plastic verpakkingen op school te vervangen voor papier: drie cent per zakje bij een groothandel. Isabel: "Die drie cent willen we echt wel extra betalen. We hebben nu een offerte naar de directeur gestuurd en we wachten op zijn antwoord."

Toch is er nog één knelpunt: hygiëne. Charlie: "Voedsel mag niet zomaar worden verpakt. Dat moet volgens richtlijnen." De scholieren legden daarom contact met een voedselverpakkingendeskundige. Alles om hun product klaar te krijgen voor Utrecht en de rest van Nederland.

Tekst: Sebas Bouquet

Meer berichten