Maaltijd bij Buurthuis de nieuwe jutter.
Maaltijd bij Buurthuis de nieuwe jutter. (Foto: )

In Utrecht wekelijks al 500 maaltijden van gered voedsel

De stichting Community & Voedselsurplus (C&V) helpt Utrechtse bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan. Zij zoeken voor elke deelnemende winkel een sociale instelling en laat hen voedseloverschotten doneren. Dit project wat sinds maart van dit jaar loopt wordt gesteund door de gemeente Utrecht en door de Rabobank Utrecht.

UTRECHT - Het project is een vervolg op de succesvolle projecten in Rotterdam waarbij lokale supermarkten voedseloverschotten schenken aan onder meer buurthuizen, sociale restaurants en sociale supermarkten die er wekelijks duizenden maaltijden mee maken.

Concept

Het idee is eenvoudig, bedrijven hebben goed voedsel over dat ze anders weggooien, maar dat heel waardevol is voor liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor Utrechters in armoede en/of sociaal isolement. Die sociale instellingen zitten in de haarvaten van de buurt, weten waar behoefte aan is en kunnen prima steun gebruiken in de vorm van voedsel. Wat de één weggooit is voor de ander zeer waardevol.

Helpen bij het doneren

Omdat alleen goed voedsel kan worden gedoneerd en er voldaan moet worden aan de eisen van voedselveiligheid bij transport, opslag en gebruik, is er bij de start begeleiding nodig. Het afstemmen van de vraag van liefdadigheidsinstellingen op het aanbod van de bedrijven vergt tijd. Martijn Rijkse (Rabobank Utrecht) ziet in dit project een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gezond en duurzaam eten beter toegankelijk te maken voor mensen met een krappe beurs.

Meer dan 500 maaltijden per week

Sinds de start van het project hebben inmiddels vier filialen van de Plus en 2 van de Coop zich aangesloten en zijn er nog gesprekken gaande met andere supermarktketens. Er wordt gedoneerd aan het Leger des Heils, buurthuis de Nieuwe Jutter, sociaal restaurant Queridon en het Smulhuis. Stuk voor stuk mooie sociale instellingen die er met elkaar voor zorgen dat er iedere week maaltijden bereidt worden voor minderbedeelden.

"Samen maken zij met ingrediënten uit de donaties meer dan 500 maaltijden per week en daar zijn we best trots op. Maar we willen meer. We zijn druk bezig om meer supermarkten bij het project te betrekken zodat we aan meer maaltijden een bijdrage kunnen leveren", aldus Petra Dongelmans van de stichting Community & Voedselsurplus (C&V).

Meer berichten