Schoolfotograaf Dominique: 'Ik zie het als sport om het ijs te breken'


Dominique Brozek is schoolfotograaf. Elk najaar en elk voorjaar trekt ze langs tientallen kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen.
Dominique Brozek is schoolfotograaf. Elk najaar en elk voorjaar trekt ze langs tientallen kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen. (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Schoolfotograaf Dominique: 'Ik zie het als sport om het ijs te breken'

Die ene dag in het jaar is het extra belangrijk er geen vlekken in je kleren zitten. De les wordt onderbroken en je gaat met de hele klas naar de gymzaal, die omgebouwd is tot fotostudio. Daar is de vrouw die jou zo meteen 'spontaan lachend' op de foto wil hebben. Breekt bij jou het koude zweet ook al uit?

UTRECHT - "Kinderen zijn vaak best gespannen. Ik zie het als sport om dat ijs te breken," zegt schoolfotograaf Dominique Brozek (33). Elk najaar en elk voorjaar trekt ze langs tientallen kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen in het hele land. Per klas krijgt ze twintig minuten om alle ruim dertig kinderen op de foto te krijgen.

Flauwe grappen

Om het ijs te breken heeft Dominique een hele berg flauwe grappen. Peuters zijn het makkelijkst aan het lachen te krijgen. Een simpele 'ben jij een patatje?' werkt al. "Als ze wat ouder zijn, werkt 'Zeg eens sexy!'", vertelt Dominique. "Als ze niet willen lachen, vraag ik of ze hun tandjes thuis zijn vergeten."

Blauwe haren

De leukste school die Dominique recent deed was een Grafisch Lyceum. "Die kinderen hebben al echt een eigen identiteit. Blauwe haren of uitgesproken kleding. En ze waren verlegen," voegt ze er haast verbaasd aan toe. "Op basisscholen krijgen ik soms een grote mond, maar deze leerlingen deden lief mee."

Klierende kinderen

Dominique is al een aantal jaar schoolfotograaf. Het ergste wat ze meemaakte herinnert ze zich nog goed. "In mijn ooghoek zat een jongetje te klieren. Hij was al op de foto geweest en moest wachten op de groepsfoto. Ik zei al tegen hem: 'doe voorzichtig, straks gebeuren er ongelukken'." Nog geen tien minuten later viel hij met zijn gezicht op de bank. "Het bloed spoot uit zijn wenkbrauw. Krijsen natuurlijk."

De juf reageerde redelijk koel en bracht hem naar het ziekenhuis. "Leerkrachten maken wel vaker zulke ongelukken mee," denkt Dominique. "Ik heb geprobeerd iedereen te kalmeren en de groepsfoto is op zich wel oké geworden, maar zonder dat ene jongetje."

Als Floddertje op de foto

Voor Dominique zelf was de schoolfoto vroeger niet zo belangrijk. "Mijn moeder vergat het meestal, waardoor ik als een soort Floddertje met mijn haren in de knoop op de foto stond." Daarom verbaast het haar des te meer hoe de kinderen er nu bij zitten. "Helemaal opgedirkt, haar in de plooi. Alsof ze een reclameshoot hebben. Ze ruiken zelfs lekker!"

'Lach nou!'

Aan het eind van de dag doet Dominique meestal de broertjes-zusjes foto, in aanwezigheid van de ouders die hun jongere kindjes brengen. Ouders kunnen nogal dwingend zijn. "Dan snauwen ze 'lach nou' naar hun kinderen. Maar ja, al ziet hij er nog zo mooi uit, als hij er geen zin in heeft, gaat het niet werken. En als ze eenmaal beginnen te janken, stoppen ze niet meer. Ik adviseer ouders dan om het volgend jaar nog eens te proberen."

Door Sterre ten Houte de Lange

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden