Foto: Slim Werkgeven

Utrechtse werkgevers: "Kijk eens verder dan je neus lang is"

Voor Utrechtse werkgevers is de krapte op de arbeidsmarkt een flinke uitdaging. Hoe kun je de juiste mensen aan je bedrijf binden en hoe kun je groeien?

UTRECHT - Al enige jaren is er sprake van krapte op de Utrechtse arbeidsmarkt, met name in de ICT, techniek en logistiek & vervoer. Dat betekent dat werkgevers meer hun best moeten doen om personeel te vinden en aan zich te binden. Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst Succesvol Ondernemen op een krappe arbeidsmarkt op 18 oktober waar circa 20 Utrechtse werkgevers met elkaar in gesprek gingen.

Quote van één van de deelnemers: "We moeten veel verder kijken dan dat we nu doen. Naar groepen die niet zo vanzelfsprekend zijn, van Wajongers tot mensen met autisme, 50-plussers en natuurlijk statushouders." 

Verder kijken dan je neus lang is, speelt op alle vlakken. De deelnemers concludeerden dat ze te vaak via-via zoeken naar nieuw personeel. Maar dan blijf je zoeken op plekken waar je al eerder hebt gezocht  en krijg je te vaak gelijkgestemden. Ook ervaren werkgevers dat ze jongere werknemers andere secundaire voorwaarden moeten bieden dan oudere werknemers. Zo hechten jongeren meer aan een betekenisvolle missie, vrijheid in arbeidsplanning en gezelligheid. En statushouders, zeker als ze hoog opgeleid zijn, bleken voor velen ook een nieuwe mogelijkheid waar ze niet eerder aan hadden gedacht. Deelnemers waren het er over eens dat ze deze doelgroepen graag werk bieden, daar ook moeite voor willen doen maar ze op een andere manier moeten bereiken. 

Slim ondernemen op een krappe arbeidsmarkt

De bijeenkomst werd georganiseerd door netwerkplatform Utrecht 4Business en het platform Slim Werkgeven. Slim Werkgeven is een nieuw platform dat werkgevers inspiratie geeft over een hun personeelsbeleid en zo helpt bij de zoektocht naar de juiste mensen op de juiste plek. Aanwezig was een breed scala aan Utrechtse werkgevers; van een gerechtsdeurwaarder tot een bouwbedrijf en van een uitzendbureau tot enkele winkeliers. Sommigen hadden 5 personeelsleden, anderen 80. Hein Masseling is manager bij Specialisterren, een onderneming die software test en mensen met autisme opleidt tot testconsultants. De werkwijze van dit bedrijf diende als voorbeeld voor hoe je verder kunt kijken dan je neus lang is. Specialisterren biedt namelijk mensen met autisme boeiend en duurzaam werk. De testconsultants zijn flexibel inzetbaar en testen beter dan de gemiddelde tester. 

Over de arbeidsmarkt in Utrecht

De werkgelegenheid groeit volgens UWV in de periode 2018 – 2019 in Midden-Utrecht met 3,9% sterk (19.000 banen voor werknemers). Eind 2018 verwacht UWV dat er 502 duizend banen in Utrecht zijn. In 2019 komen daar nog eens 8.400 banen bij. Een groei van +1,7%. Eind 2019 is de verwachting dan op bijna 511 duizend banen uit te komen. (Bron: UWV)

Over Slim Werkgeven

Slim Werkgeven is een nieuw platform wat vanaf 1 november online is. Een platform dat draait om vragen en behoeftes van werkgevers. Waar werkgevers elkaar inspireren, ontmoeten en in gesprek gaan. Met als doel een sterker personeelsbeleid. Goed voor het bedrijf. Goed voor de arbeidsmarkt. Meer weten? www.slimwerkgeven.nl. Het platform is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 

Meer berichten