Foto: Climateplanet.nl

Utrecht heeft primeur met mega-wereldbol

De internationaal rondreizende voorstelling Climate Planet komt voor het eerst naar Nederland. De wereldbol maakt van klimaatverandering een belevenis voor bezoekers. Initiatiefnemers willen zo mensen meer bewust maken.

UTRECHT - In het bouwwerk bevind zich een kleinere wereldbol die een 360 graden draaiende film vertoont waarop de klimaatverandering vanaf de oerknal tot aan 40 jaar in de toekomst zal laten zien. Vier satellieten die live de actuele klimaatsituatie projecteren ondersteunen de film zodat je als een ruimtereiziger naar de wereld kijkt.

Belevenis en bewustwording

"Het maakt een belevenis van de klimaatverandering, dat is heel bijzonder. Dat geeft een hele andere dimensie aan bewustwording over wat er aan de hand is dan bijvoorbeeld abstracte gegevens in een onderzoeksrapport", legt Maike van Eijndthoven, projectleider vanuit Utrecht4GlobalGoals uit. "We geven daarnaast mensen concrete handvatten hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen."

Het Climate Planet-verhaal wordt verteld door de klimaatjournaliste Bernice Notenboom. De film is ontwikkeld in samenwerking met NASA die 4 live satellieten beschikbaar stelt, dit houdt de klimaatfilm zo actueel mogelijk. De initiatiefnemers van Climate Planet stellen dat het bewustzijn van klimaatverandering, maar dat er nog te weinig aan wordt gedaan. Met dit project hopen ze mensen aan te zetten tot actie. Eerder stond de wereldbol in Kopenhagen, Bonn en Aarhus.

Bezoek de bol

Van 6 oktober tot 4 november staat de 24-meter hoge wereldbol op het Jaarbeursplein naast Utrecht CS. Scholen en bedrijven bezoeken de wereldbol door de week overdag. 's Avonds en in het weekeinde is de bol voor iedereen geopend. Kaartjes kosten 7,50 euro voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen. Tot en met 12 oktober geldt een vroegboekkorting, kaartjes kosten dan 5,50 euro. Na de film van 35 minuten, kun je je laten inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Meer berichten