Caronne Ionescu wil met haar bundel laten zien dat mensen hun eigen weg naar de rest van hun leven kunnen vinden. Foto: Johan Maaswinkel
Caronne Ionescu wil met haar bundel laten zien dat mensen hun eigen weg naar de rest van hun leven kunnen vinden. Foto: Johan Maaswinkel (Foto: Johan Maaswinkel)

'Het leven is een mengelmoes'

Na het overlijden van haar man begon Caronne Ionescu te schrijven; over haar verdriet, over rouw en wanhoop, maar ook over de momenten van plezier en humor. Verhalen, gedichten, sonnetten en gedachten die zijn gebundeld in 'Het leven is een mengelmoes'. "Voor mij was het een manier om grauwe 'verdrietscherven' om te zetten in vrolijke gekleurde 'diggeltjes'."

UTRECHT - Zeven weken nadat de diagnose 'kanker' was gesteld, overleed in 2007 Caronnes man. "Ineens ligt alles aan diggelen. Jij zelf, je leven. Maar er is één ding dat ik al die tijd als heel belangrijk heb ervaren: het gevoel van gebroken zijn omzetten in kracht door tussen alle pijn- en verdriet'diggels' de positieve dingen te zien." Want het leven, zo ontdekte ze, kent na zo'n groot verlies niet alleen maar rouw en verdriet, er zijn ook momenten van humor en plezier. "Uiteindelijk vormden al die diggeltjes, als een soort flagstones, voor mij het pad naar de rest van mijn leven."
Rouw kost tijd en energie, merkte ze, en heeft veel verschillende kanten. "Je rouwt om heel veel dingen die zijn weggevallen…" schrijft ze in het stukje 'Afscheid, rouw en verder gaan'. "Alles wat 'samen' was, is in één klap weg." Een jaar na de dood van haar man meldde ze zich op aanraden van een goede vriend op Hyves. Ze ging er meedoen aan schrijfgroepjes die maandelijks stukjes schreven aan de hand van thema's. Later bezocht ze een site over mindfulness, waar het onder andere over rouwverwerking ging. "Maar ze plaatsen vooral stukjes uit boeken, theorie, terwijl ik dacht, je moet de mensen zelf aan het woord laten." Ze besloot haar eigen ervaringen op te schrijven en te plaatsen. Daar kwamen enorm veel reacties op. "En dan niet in de trant van 'wat mooi' of 'ontroerend', mensen gingen er inhoudelijk op in. Ik merkte dat mijn stukjes iets doen bij mensen, dat het ze raakt, maar dat ook de vrolijke noot ze verder helpt. En dat is precies wat ik met dit boek beoog."
En dus schreef ze verder over wat ze doormaakte en stortte zich zonder voorkennis op gedichten en sonnetten. Vaak waren verdriet, pijn, woede, eenzaamheid het onderwerp. "Totdat er, terwijl ik in een diep dal zat, momenten kwamen waarop er diep van binnen zich iets in me roerde, zo'n kind van binnen dat roept: 'hé joh, doe 'ns iets leuks!" Waarop ze haar fantasie de vrije loop liet in verhaaltjes en 'nonsensversjes'; over een kikkertje en zijn kikkerdromen, of het konijntje dat een paashaas wil zijn. "Leuke, soms onzinnige, versjes en korte verhalen die mij op dat moment uit het dal omhoog trokken." Al deze schrijfsels heeft ze uiteindelijk verzameld in haar bundel; in chronologische volgorde. Zo wisselen versjes, korte verhalen, gedachten, gedichten en sonnetten elkaar af. Zoals ook het leven uit wisselende gebeurtenissen bestaat, met alle daarbij behorende stemmingen en emoties.
'Het leven is een mengelmoes' is te bestellen op www.boekscout.nl of via de boekhandel en te koop in de Bruna in Lunetten.

Door Coby van Geffen

Meer berichten