Rene Veenis, in de deuropening van zijn 'kasteel', schilderde vijf auto's op de gevel van zijn huis aan de Gruttersdijk. Foto: Sebas Bouquet
Rene Veenis, in de deuropening van zijn 'kasteel', schilderde vijf auto's op de gevel van zijn huis aan de Gruttersdijk. Foto: Sebas Bouquet (Foto: Sebas Bouquet)

Racewagens op de gevel van Veenis

13-0 staat het. Naar eigen zeggen reageert de buurt positief. Voor Rene Veenis (64) zijn de autootjes die hij op de gevel van zijn huis aan de Gruttersdijk schilderde onderdeel van een droom die uitkomt: droomkasteel Veenis is in de maak.

Door: Sebas Bouquet

UTRECHT - Het begon ruim drie weken geleden met een simpel klusje. De regenpijp van Veenis' woning moest worden vervangen en de gevel had een lik verf nodig. Hij huurde voor een week een steiger en ging aan de slag. Toen de steiger eenmaal stond, ontstond bij Veenis plots een idee dat hij altijd al heeft willen uitvoeren. "Ik heb altijd al in een kasteel willen wonen. Als dat niet in het buitenland kan, dan maak ik hier mijn eigen kasteel."

Tot diep in de nacht sloeg hij zich een weg door boeken met raceauto's. Zijn huis ligt vol er vol mee. Ook met kleine modelauto's, overigens, maar dat terzijde. Veenis besefte: het is nu of nooit. Een Bugatti moest het worden. Of een Ferrari. Op de gevel. Keer vijf. Precies zoals hij het ooit zag op de gevel van een loods in een verlaten badplaats in Frankrijk. "Thuis in mijn boeken kwam ik die Ferrari's en Bugatti's tegen. Maar nergens stond een goed zijaanzicht. Toen ben ik zelf aan het tekenen geslagen."

Terwijl Veenis aan zijn keukentafel vertelt hoe hij die nacht door de boeken bladerde, richt hij zijn blik op de keuken. Veenis staat op en komt terug met twee blikken. Een suikerpot en een blik poeder voor sportdrank. Het zijn de wielen van de racewagens op de gevel. "In een lijn tekende ik om half twee 's nachts wat ik de volgende dag op de gevel zou aanbrengen."

En zo geschiedde. Wiebelend op de steiger, 'een kwestie van gewenning', bracht Veenis vijf racewagens aan met de wielen 'uit de keuken'. Geen Bugatti, geen Ferrari. "Ineens zag ik het voor me. Schilderen op zo'n steiger is wel wennen, hoor. Een goede vriend van me vertelde om in de verte te kijken. Dan gaat het makkelijker." Veenis' fascinatie voor auto's gaat ver terug. "Toen ik vijf was, ging ik altijd op de achterste bank van de bus zitten. Dan kon je de auto's beter zien en ging ik de merken opnoemen."

Het pand aan de Gruttersdijk telt drie gevelranden; per verdieping één. Op de onderste rand bracht Veenis jaren geleden al het woord 'garage' aan. Achter het glas van de garage bevindt zich - inderdaad - een garage. De werkplaats van Veenis lijkt in niets op een echte garage. De muren ogen als een huiskamer, slechts een opgeknapte oldtimer verraadt de werkelijke functie.

Op de bovenste rand van de gevel schilderde Veenis het woord 'kasteel'. Zijn droom – wonen in een kasteel – ontstond tijdens zijn kinderjaren in Nijkerk. Lang verhaal kort: kasteel Salentein en een kasteeltje in Ermelo vormen de basis. Veenis heeft in de loop der jaren kennis verzameld om zijn droomkasteel te bouwen. "Liefst in het buitenland, maar als dat niet lukt – dan hier."

Zover is het tot op heden nog niet gekomen. Zodoende tovert Veenis zijn eigen woning om tot kasteel. Met auto's en hun wielen van een suikerpot en een blik sportdrank op de gevel.

Meer berichten