Theaterhuis De Berenkuil actief tijdens het Uitfeest in 2017. Fotografie: Remke Spijkers www.remkespijkers.com
Theaterhuis De Berenkuil actief tijdens het Uitfeest in 2017. Fotografie: Remke Spijkers www.remkespijkers.com (Foto: Remke Spijkers)

Cultureel Utrecht pakt uit tijdens tweedaags Uitfeest

Op zaterdag 15 en zondag 16 september opent Utrecht het culturele seizoen met het vernieuwde Uitfeest.

Op zaterdag is er een rijk openhuizenprogramma op ruim 80 locaties, waarbij speciale aandacht uitgaat naar vele broedplaatsen en creatieve hotspots. Op zondag presenteren de vijf disciplines beeldende kunst, film & media, literatuur, muziek en theater & dans een omvangrijk programma in de bekende 'grote' huizen en op pleinen.

Zaterdag 15 september

De eerste dag van het Uitfeest wordt officieel geopend met het project What Is the City but the People? Op het Jaarbeursplein komt een grote catwalk waarop 150 inwoners van de stad een zelfportret van de stad vormen. Dit is tevens de opening van het vernieuwde Jaarbeursplein. Op het Centraal Station gaat het Internationaal Literatuur Festival Utrecht van start met de voorleesmarathon van Anna Karenina gelezen door 1000 vrouwen. De creatieve hotspots De Nijverheid, Rotsoord, Lou Oudenoord, De Createur, De Stadstuin, Kanaal30, Vechtclub XL en RAUM openen hun deuren voor een programma met muziek, workshops, rondleidingen, pitches, exposities en multisensorische ervaringen. Verder geven vaste bewoners van Theaterhuis De Berenkuil, zoals Het Filiaal theatermakers, De Dansers en het popstation, geeft Museum Catharijneconvent flitslezingen over de komende tentoonstelling Relieken en De Utrechtse Boekenbar organiseert samen met Mooi Woorden een literaire marathon van Utrechtse literatuur.

Zondag 16 september

Op de Neude exposeren elf galeries van Art Utrecht en jong HKU-talent hun werk in speciaal ingerichte zeecontainers, met performances van Caz Egelie en PJ Roggeband. Duik in de Winkel van Sinkel in de wereld van de film en media en leer meer over fake news, social media, virtual reality, sollicitatie robots, creatief coderen en zin en onzin op het internet. Bibliotheek Utrecht en Het Literatuurhuis presenteren een literair programma in TivoliVredenburg. Bieb voor kids is voor 0-12 jarigen met onder meer een babyconcert, kidscolleges van Stine Jensen en Annet Huizing. In de Boekenparade vertellen schrijvers over hun nieuwe boek afgewisseld met muziekoptredens. Op de boekenmarkt op het Vredenburgplein kan men rondsnuffelen tussen de (antiquarische) boeken. Muziek mag ook niet ontbreken in TivoliVredenburg; in de Hertz treden drie jazzensembles op. Er klinkt tevens muziek vanaf de Domtoren waar stadsbeiaardier Malgosia Fiebig de bekendste robottunes speelt en op de Maliebaan zingen studenten klassieke zang van HKU Utrechts Conservatorium fragmenten uit opera's van Mozart. In de Stadsschouwburg Utrecht zijn de hele dag korte voorstellingen te zien.

Meer berichten