John Harvey Thijm wil met het project jongeren zowel binnen als buiten de lijnen helpen met de juiste keuzes die ze moeten maken.
John Harvey Thijm wil met het project jongeren zowel binnen als buiten de lijnen helpen met de juiste keuzes die ze moeten maken. (Foto: )

Pro voetbal Ambassadeurs heeft aandacht voor problematiek in Utrechtse wijk Kanaleneiland

Bij voetbalvereniging Faja Lobi KDS, in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, is een project gestart om voetbaltalenten te helpen die problemen kunnen veroorzaken. Het project 'Pro voetbal Ambassadeurs' heeft aandacht voor problematiek in de wijk en probeert via de vereniging jongeren te helpen.

"Naast zinvolle vrijetijdsbesteding is het goed om jongeren extra begeleiding te bieden zodat zij zich zowel bij de club als buiten op straat staande kunnen houden", vertelt projectleider John Harvey Thijm.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - Faja Lobi KDS, de amateurvoetbalclub die in 2009 ontstond uit de fusie tussen Faja Lobi (1963) en KDS (1934), speelt haar wedstrijden op Sportpark Aziëlaan dat op een unieke locatie is gelegen. Er wordt namelijk gespeeld op het dak van de IKEA in Kanaleneiland (de grootste vestiging van Europa) waar twee kunstgrasvelden liggen. "Een multiculturele voetbalvereniging, die midden in de samenleving staat en de voetbalsport in het algemeen wil promoten", legt Thijm uit.

De voormalig jeugdadviseur uit Amsterdam, die opgroeide in Utrecht, startte het project onlangs in samenwerking met Faja Lobi KDS, de gemeente Utrecht en organisatie On the Move. "Wij merken bij Faja Lobi KDS dat we blijven groeien. De jeugd en jongvolwassenen uit Kanaleneiland vinden het leuk om bij ons te sporten. Een aantal van deze jongeren heeft extra begeleiding nodig om zich staande te houden binnen de club. Of het nu om gedragsproblematiek, schulden, werk of de thuissituatie gaat waar ze mee worstelen, wij moeten er wat mee doen. Dit gebeurt in samenwerking met diverse netwerkpartners uit Kanaleneiland waaronder Jongerenwerkorganisatie JoU, het Buurtteam maar ook de wijkagenten. In plaats van jongeren weg te sturen bij ongewenst gedrag, krijgen ze een Re-start." Door te werken met professionele trainers en coaches en ouders te betrekken bij alles wat er binnen de club plaats vindt, wil Thijm jongeren en ouders ondersteunen.

Met het project wil Thijm het sportklimaat binnen Faja Lobi KDS versterken. De aandacht richt zich daarbij op jongeren die bepaalde (gedrags) problematiek of ongewenst gedrag vertonen. "Door het vroegtijdig te signaleren, kan de juiste hulp worden geboden." Daarnaast wil de club de trainers en coaches van de club professionaliseren en ouders meer betrekken bij de club. "Voor mij is dit project geslaagd als het belangrijkste doel is bereikt; het versterken van het pedagogisch klimaat. Dit wordt gedaan door trainers te versterken in hun pedagogische vaardigheden en een netwerk van jeugdhulp aanbieders in de omgeving in kaart te brengen. Ik merk al dat winkels uit de buurt met ons mee willen denken in hoe we een gezond sportklimaat kunnen neerzetten voor de jeugd."

Op de vraag of er ook risico's aan het project kleven, hoeft Thijm niet lang na te denken. "Ik zie geen risico's maar pluspunten. Als we jongeren kunnen helpen om het goed binnen de club te doen door het bieden van de juiste structuur in plaats van dat we ze wegsturen, dan is de buurt en de hele maatschappij hier bij gebaat." Thijm ziet graag meer voorbeelden van jongeren die door middel van het project een rolmodel kunnen worden voor andere jongeren. Binnen de club biedt hij daar graag de mogelijkheden voor. "Mooi wanneer zij weer andere jongeren begeleiden."

Kick Off

Een Meet & Greet 'Kick off jeugdvoetbal' was onlangs de aftrap van het project waar ouderbetrokkenheid en clubregels centraal staan. Thijm: "Met dit project wil ik laten zien dat we problemen ook anders kunnen oplossen. Daarbij maak ik gebruik van de ervaringen van 'On the Move', dat bij voetbalclub Elinkwijk een soortgelijk project uitvoert."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden