Utrechter die opriep tot geweld tegen Sint veroordeeld

UTRECHT – Een 37-jarige man uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 300 euro voor opruiing. De man riep vorig jaar op tot geweld tegen Sinterklaas. Deze oproep zette hij op social media.

De man plaatste het bericht op Facebook en Twitter. Deze bevatte onder andere de tekst: 'Er zit niks anders op… we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuige ervan zijn.'

De acteur heeft aangifte gedaan, waarna de verdachte enige tijd later is aangehouden. Bij de politie heeft de verdachte verklaard dat de tekst als grap bedoeld was en een reactie was op een ander bericht op Facebook. Volgens de politierechter lag het echter voor de hand dat de tekst die de verdachte in een Facebookgroep heeft gepubliceerd verder verspreid zou worden. De tekst heeft een opruiend karakter en de verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De advocaat van de verdachte maakte de rechter attent op vormfouten die zijn gemaakt. De politierechter bepaalde dat deze leiden tot strafvermindering.

Meer berichten