Keramist Anne Boeschoten haalt de klei voor haar theekopjes gewoon uit haar eigen tuin. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Keramist Anne Boeschoten haalt de klei voor haar theekopjes gewoon uit haar eigen tuin. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Keramist Anne Boeschoten: 'Van begin tot eind bij eigen product'

Keramist Anne Boeschoten haalt de klei voor haar theekopjes gewoon uit haar eigen tuin. De as voor het glazuur uit haar eigen houtkachel. "Ik vind het heel interessant dat je er van begin tot eind van het product bij bent."

UTRECHT – "In heel Utrecht hoef je maar twintig centimeter te graven voor je bij mooie vette klei komt. Mits er niet een dikke laag zand is gestort. Als ik klei nodig heb, haal ik dat gewoon uit mijn tuin. " Anne Boeschoten glundert als ze vertelt over de grondstoffen voor haar ambachtelijke kopjes, potten en schotels.

Door Sterre ten Houte de Lange

Lokale materialen

In de werkplaats van de Werfkei, gevestigd de creatieve broedplaats de Vechtclub XL, werkt Boeschoten samen met vijf andere keramisten. Ze geeft de voorkeur aan lokale materialen: Utrechtse klei en as van gekapte bomen van staatsbosbeheer.

Emmertje in de schuur

Voor een echt kopje is ook een mooi glazuur nodig. "De meest eenvoudige glazuren bestaan enkel uit klei en as. Ik heb thuis een houtkacheltje waar ik hout van staatsbosbeheer in stook. In de schuur staat een emmertje met de as uit mijn kacheltje. Mijn ouders sparen ook mee. Als ik genoeg heb was en zeef ik het. Nat zeven is makkelijker dan droog zeven en daarnaast is het ook beter voor je longen."

Veel ijzer

"In de Nederlandse grond zit heel veel ijzer dat door de bomen wordt opgenomen. Glazuur van pure as wordt transparant, het ijzer zorgt voor donkerbruine stipjes. Je kunt het glazuur ook blauw of groen kleuren met kobalt, chroom of koper oxiden. Wat voor kleur het precies wordt weet je pas als het uit een testje uit de oven komt. Ik had verwacht dat deze groen zou worden." Ze laat een licht grijs gevlekt tegeltje zien.

Populair

Boeschoten: "Mensen willen weer weten waar hun huis-tuin-en-keuken-producten vandaan komen." Pottenbakken en keramiek is populair. Ze geeft cursussen pottenbakken bij Werfklei. "Het is perfect voor mensen die willen onthaasten. Een kopje maken duurt een paar weken. Het moet drogen, er moet een standring onder, twee keer gebakken. Maar de blik in de ogen van cursisten als hun kopje dan klaar is. Ongeacht leeftijd: dat vindt iedere cursist mooi."

Eigen werk

Boeschoten verdient haar geld vooral met cursussen geven. Wel verkoopt ze ook eigen werk. Bij het koffiehuis Koffieleute, op speciale markten en via haar website. Het werk is duurder dan industrieel werk. Een kopje kost zo'n 19 euro per stuk. "En dan zit er nog heel veel onbetaalde liefde in hoor", licht Boeschoten toe.

'Imperfectie is hip'

De kunstenares ziet een herwaardering voor het handgemaakte. "De trends van de desingwereld gaan in golven. Voorheen waren de perfect afgewerkte producten helemaal in. Nu staan de designbladen vol met imperfectie en unica", besluit ze.

Meer berichten