Huisarts Casper Post Uiterweer houdt een telefonisch spreekuur. Vrijdag 31 augustus gaat hij met pensioen. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Huisarts Casper Post Uiterweer houdt een telefonisch spreekuur. Vrijdag 31 augustus gaat hij met pensioen. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Pionier en huisarts Casper Post Uiterweer zwaait af

Casper Post Uiterweer neemt vrijdag 31 augustus afscheid van het antroposofisch gezondheidscentrum in Utrecht dat hij 33 jaar geleden opzette. Een moeilijk afscheid, maar, zegt Post Uiterweer: 'Ik heb dit centrum opgezet en een pionier moet je niet aan boord houden als hij niet meer kan pionieren'.

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Post Uiterweer: "Ik wilde eigenlijk vooral de managementtaken van het gezondheidscentrum overdragen. Die gelegenheid bood zich aan doordat ik twee goede opvolgers heb gevonden. Tegelijk ben ik zo verbonden met het geheel dat ik er beter aan doen om helemaal de plaats te poetsen. Ik heb dit centrum opgezet en een pionier moet je niet aan boord houden als hij niet meer kan pionieren."

Casper Post Uiterweer (65) zette in 1985 als jonge huisarts de eerste antroposofische huisartsenpraktijk van Utrecht op. "Op verzoek van een aantal patiënten. Dat was destijds geheel tegen de gebruikelijke vestigingsprocedures in. Nieuwe huisartsen konden zich vestigen in wijken die door het plaatselijke huisartsengilde werd aangewezen. Door me niet bij dat gilde aan te sluiten kon ik die gebruiken aan mijn laars lappen en mijn eigen praktijk starten." Er was veel animo voor een antroposofisch arts. "Al snel had ik ook een daklozenhuis en een verzorgingshuis onder mijn hoede. Maar vooral veel mensen met grote en cruciale vragen en aandoeningen. Ik begeleidde meerdere nog erg jonge kankerpatiënten en mensen in hun laatste levensfase. Allebei de thema's zijn belangrijk voor me gebleven." Inmiddels huisvest de Therapeuticum Utrecht naast huisartsen ook fysiotherapeuten, kunstzinnige therapeuten, psychologen, logopedisten en diëtisten.

Post Uiterweer heeft de Nederlandse gezondheidszorg 33 jaar van dichtbij meegemaakt. "Patiënten zijn niet veranderd. Het enige verschil is dat ze vaker onderzoek doen op het internet. Daarom ben ik zo blij met thuisarts.nl, een website met accurate informatie. Het liefst zou ik ook zo'n website hebben voor de complementaire geneeskunde." Want, waarin verschilt de antroposofische (complementaire) geneeskunde dan van de reguliere? Volgens Post Uiterweer: "Ik sta als arts met beide benen in de gewone geneeskunde. Maar je krijgt ook patiënten met klachten die niet medisch te verklaren zijn. Dan onderzoek ik waar iemand de balans in zijn leven is verloren. Een psychische, maar ook lichamelijke behandeling. Bijvoorbeeld met massages. Het lichaam weerspiegelt hoe iemand met zijn lijf heeft geleefd. Bepaalde natuurmedicamenten en andere therapieën kunnen helpen."

Die insteek lijkt op de benadering van de 'positieve gezondheid', een populair begrip dat uitgevonden is door onderzoeker Machteld Huber. Positieve gezondheid beperkt zich niet tot de afwezigheid van ziekten, maar het gehele vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan. "Het is niet overdreven te zeggen dat wij daar al voor kozen vanaf 1985. Zonder mezelf al te hard op de borst te kloppen", aldus scheidend arts Post Uiterweer.

Meer berichten