Foto: Utrechts Landschap

Reekalfjes Reddingsteam effectiever dankzij drones

Rick Polman en Rolf Dijkstra zijn blij: dankzij donaties kunnen zij voortaan met behulp van drones nog meer reekalfjes redden van de maaimachine. Utrechts Landschap hield een campagne voor de aanschaf van twee drones met warmtecamera.

REGIO - Veldmedewerker Rick Polman en assistent-boswachter Rolf Dijkstra coördineren ieder een Reekalfjes Reddingsteam bij Utrechts Landschap. Deze teams speuren de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine komen. In de zoogtijd verstoppen reeën hun jongen in het hoge gras, zodat ze verborgen blijven in de vegetatie. De moeder blijft zorgen voor de kalfjes, maar laat ze steeds achter om ongestoord te kunnen eten. De kalfjes zijn nagenoeg geurloos en gecamoufleerd. Juist die zoogtijd is een kwetsbare tijd. Hij valt precies in de periode dat er wordt gemaaid. Met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten is afgesproken dat ze Rick en Rolf bellen.
Rolf: 'Vlak voordat de boer begint met maaien, lopen we met vrijwilligers door het grasland op zoek naar reekalfjes. Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas. In gras van een halve meter hoog, dat door de wind of regen ook nog eens plat ligt, zijn ze moeilijk te vinden. Met de drones is de kans dat we alle reekalfjes vinden veel groter geworden. Ze werken met warmtecamera's, dus we kunnen zelfs andere kleine dieren zoals hazen behoeden voor de maaimachine.''

De kosten voor de aanschaf van de twee drones, het opleiden van de medewerkers, de verzekering en de ondersteunende techniek zoals tablets bedragen 24.000 euro. De wervingscampagne leverde 18.000 euro op. Om de kosten geheel te dekken is echter nog 6.000 euro nodig.

Donaties

Om dit jaar al meer reekalfjes te kunnen redden, heeft Utrechts Landschap de drones al aangeschaft en de medewerkers opgeleid. Wie Utrechts Landschap wil helpen om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen, kan gaan naar www.utrechtslandschap.nl/doneer.

Meer berichten