Annemargreet controleert bijen: "Deze tak moet eigenlijk weg" En ze gaat meteen aan het werk. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Annemargreet controleert bijen: "Deze tak moet eigenlijk weg" En ze gaat meteen aan het werk. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: )

Twee bijenvolken midden in de stad

AMidden in de stad Utrecht ligt een oude boerderij met grote tuin erachter. Een perfecte plek voor bewoonster Annemargreet Meurs om bijen te houden. Ze maakte zich als beginneling de hobby bijenhouden eigen en haar bijen produceren inmiddels verschillende potjes honing per jaar.

Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Ergens langs de Vecht, ingeklemd tussen de arbeiderswoningen, ligt een oude boerderij uit 1600. Het huis staat effectief midden in de stad, maar zodra je de boerderij binnenstapt waan je je op het platteland: de bakstenen muren en grote bruine vloertegels, de houtwerken kozijnen en een bedstee in de woonkamer.

'Heerlijke grote tuin'

Achter het huis ligt een tuin van 900 vierkante meter. "Voor mensen die van tuinen houden is een tuin nooit groot genoeg", glimlacht bewoonster Annemargreet Meurs. "Ik voel me heel bevoorrecht." Zo'n tuin biedt mogelijkheden. Zo staan er fruitbomen en houdt Annemargreet er kippen zonder haan. Daarnaast is de tuin sinds drie jaar ook de standplaats voor twee bijenkasten.

Spannende beestjes

Meurs: "Ik vond bijen altijd al spannende beestjes. Als kind mocht ik vaak mee naar de bijenmarkt in Veenendaal, waar alle imkers hun honing ten toon stelden en verhandelden. En een ander motief is de schrikbarende verhalen over bijensterfte. In China en Japan schijnen ze de bestuiving al met de hand te doen omdat er te weinig bijen zijn om het te doen." Om die reden heeft Meurs zich na haar werk toegelegd op het bijenvolk: "Toen ik drie jaar geleden minder ging werken heb ik een imkercursus gedaan en een paar volkjes overgenomen van kennissen."

Zwermen

De eerste week dat Annemargreet de bijen in haar tuin had, begon een volkje te zwermen: het splitste in tweeën en de ene helft zoekt buiten de kast een nieuw thuis. "Ik hoorde een enorm kabaal van hevig zoemende bijen. Ze hadden zich achterin de tuin verzameld. Ik heb het boekje erbij gepakt en bevriende imkers gebeld voor advies", vertelt Annemargreet. Inmiddels is ze er handig in geworden.

Honing

Het eerste jaar gaven de bijen nog geen honing, maar inmiddels kan Annemargreet rekenen op zo'n tien potjes per jaar. Er zijn dus genoeg bloemen in de stad voor de bijen: "Hier achter staan veel lindebomen. En in Overvecht is ook veel groen. Maar uiteindelijk is het gissen waar ze de nectar vandaan halen. Je weet nooit precies waar die beestjes naartoe gaan."

Honing in notentaart

De honing ze de krijgt gebruikt ze voor van alles. "Ik geef het weg als cadeautje, drink honing in mijn thee en bak er notentaarten mee met de walnoten uit mijn tuin. Om mee te bakken moet je trouwens wel een paar keer experimenteren. De verhoudingen zijn heel anders dan wanneer je suiker gebruikt."

Meer berichten