Stem op het ultieme Utregse woord!

De laatste vijf woorden in de zoektocht naar het ultieme Utregse woord zijn woensdag 1 augustus bekend gemaakt. Vanaf nu kun je stemmen op jouw favoriet. Op 28 augustus weten we welk woord er heeft gewonnen.

UTRECHT - Nadat vorige week de longlist met de 25 ultieme Utregse woorden bekend werd gemaakt, is nu ook de shortlist vrijgegeven. De vijf laatste kanshebbers zijn

- gladiool

- wijffie

- jochie

- dakhaos

- waor

Rob Vermeulen, mede-eigenaar van Rake zaak (initiatiefnemer van de verkiezing), is erg blij met de laatste vijf woorden. "Elk van de woorden belichaamt op een prachtige manier de Utregse taal. Het 'humoristisch schelden' dat je veel hoort in het Utregs komt terug in gladiool en dakhaos. Het verkleinen van woorden (wat we graag doen), wordt vertegenwoordigd door wijffie en jochie. De shortlist wordt afgesloten met het tussenwerpsel waor. Het wordt niet meer door veel mensen gebruikt, maar praat vijf minuten met een geboren en getogen Utregter en je hoort het na bijna elke zin, waor?

Agtelijke gladiool

Een gladiool, in goed Utregs agtelijke gladiool, is een domkop of een sufferd. Het scheldwoord is in de jaren '70 van de vorige eeuw bedacht door de Utregse cabaretier Herman Berkien. Later werd het nog populairder gemaakt door Herman van Veen.

Dakhaos

Met dakhaas wordt in het zuiden en oosten van het land een kat bedoeld. In het Utregs is iemand een (agtelijke) dakhaos als-ie zich idioot gedraagt. Ongeveer hetzelfde als een gladiool dus.

Iedereen is een jochie of wijffie, waor?
Jochie en wijffie behoeven waarschijnlijk geen uitleg. De manier waarop het gebruikt wordt, daar gaat het om. In Utreg is elke man of jongen een jochie en elke vrouw of elk meisje een wijffie. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het tekent de nuchtere manier waarop we in Utreg met elkaar omgaan. We zijn allemaal gelijk.
Het Utregse waor is een tussenwerpsel. Het wordt gebruikt aan het einde van een zin of bijzin en is te vergelijken met het Nederlandse nietwaar?  

Stemmen

Stemmen op een van deze vijf woorden kan tot en met 22 augustus. Via www.utregsewoord.nl kun je stemmen op jouw ultieme Utregse woord. Kom je het actiebierviltje van brouwerij De Leckere met daarop de vijf woorden tegen in de kroeg? Kruis jouw ultieme Utregse woord aan, maak er een foto van en mail deze aan mijn@utregsewoord.nl.
De uitslag van de verkiezing van het ultieme Utregse woord, wordt bekendgemaakt in de avond van 28 augustus. Houd onze website Utregsewoord.nl in de gaten.

Over de organisatie

De verkiezing van Het ultieme Utregse woord is een initiatief van Rake zaak, een Utrechts bureau voor merkidentiteit & design. Rake zaak is begin 2018 opgericht door Rinske Douna en Rob Vermeulen en bouwt en onderhoudt merken die raken. Rake zaak is er voor branding, concept, design, website en tekst. 
Het initiatief wordt ondersteund door een aantal Utrechtse organisaties zoals de gemeente Utrecht en brouwerij De Leckere, maar ook door cultureel podium de Kargadoor, DUIC, het Straatnieuws, Vocking Worst, Utrecht Made, Wijk&co, De Buurtcamping en het Volksbuurtmuseum.
 

Meer berichten