Logo stadsbladutrecht.nl

De 25 ultieme Utregse woorden op longlist zijn bekend

De 25 ultieme Utregse woorden op longlist zijn bekend

Utrecht De 25 ultieme Utregse woorden zijn bekend. Naast de wat meer bekende Utregse woorden zoals jochie, dâkhaos en (agtelijke) gladiool, zijn dajakker, slaoiemmer en paordevoorschut leuke aanvullingen in de lijst.
In de top 25 van ultieme Utregse woorden komen verder voor: goazerd, wijffie, ouchie, mokkeltsjie, stadsjie, kneien, boogie, messie, wors, glittergladiool, badmuts, achentachentig, harses, huchie, baoliekluivert, guppekop, hals, gehakballegie en waor.
Verkleinwoorden
In de lijst komen een aantal verkleinwoorden voor. Iets dat als typisch Utregs gezien wordt. Deze woorden eindigen op bijvoorbeeld sjie, tsjie en chie. Voorbeelden zijn stadsjie, ouchie, wijffie en mokkeltsjie.
Verwensingen
Een groot aantal inzendingen viel onder de noemer verwensingen. Velen daarvan hebben de lijst van 25 ultieme Utregse woorden niet gehaald. Dajakker en slaoiemmer zijn wel vaak genoeg genoemd. Het zijn niet direct verwensingen, maar veel Utregters zouden iemand wel een dajakker op z'n slaoiemmer willen geven, waor?
Shortlist en uitslag
Op 1 augustus worden de 5 meest genoemde woorden gepubliceerd. Op deze shortlist kan heel Utreg vanaf diezelfde dag stemmen. Op 28 augustus wordt hét ultieme Utregse woord bekendgemaakt.
Over de organisatie
De verkiezing van Het ultieme Utregse woord is een initiatief van Rake zaak, een Utrechts bureau voor merkidentiteit & design. Rake zaak is begin 2018 opgericht door Rinske Douna en Rob Vermeulen en bouwt en onderhoudt merken die raken. Rake zaak is er voor branding, concept, design, website en tekst.
Het initiatief wordt ondersteund door een aantal Utrechtse organisaties zoals de gemeente Utrecht en brouwerij De Leckere, maar ook door cultureel podium de Kargadoor, DUIC, het Straatnieuws, Vocking Worst, Utrecht Made, Wijk&co, De Buurtcamping en het Volksbuurtmuseum.

Meer berichten

Shopbox