Het optreden van het Ricciotti ensemble staat in het teken van Cuba. Fotto: PR
Het optreden van het Ricciotti ensemble staat in het teken van Cuba. Fotto: PR (Foto: )

Straatsymfonieorkest brengt Cuba naar Theater Lombok in Utrecht

Waan je even in Cuba tijdens de gratis zomerconcert van het Ricciotti ensemble op 7 augustus in Utrecht. De 42 enthousiaste jonge muzikanten van dit straatsymfonieorkest zetten het publiek in vuur en vlam met de mooiste Cubaanse muziek. Samen met de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle spelen ze bekend en minder bekend Cubaans repertoire van alle tijden in alle stijlen.

utrecht - Het optreden van het Ricciotti ensemble, ook wel het meest onorthodoxe symfonieorkest van Nederland genoemd, staat in het teken van Cuba; een land met een rijke muziekcultuur. Speciale gast is pianist Ramón Valle, opgegroeid in het Cubaanse Holguín maar al jaren woonachtig in Nederland. Met zijn charismatische podiumpresentatie binnen no-time het publiek om zijn vingers te winden. Hij staat bekend om zijn expressieve, virtuoze stijl: jazz, klassiek en Cubaanse muziek smelt hij samen tot een geheel nieuw genre.

"We gaan verder dan de stereotiepe salsa", vertelt dirigent Leonard Evers. "We spelen bijvoorbeeld muziek van barokcomponist Esteban Salas y Castro en van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals onze solist Ramón Valle. Daarnaast spelen we Cubaanse pop- en jazznummers. Publiek kan heerlijk dansen op een authentieke son, conga, rumba en charanga of op de wat bekendere salsa en hiphop."

Inzamelingsactie

Tijdens de zomertournee zamelt het Ricciotti kleine muziekaccessoires in die het orkest later dit jaar naar Cuba meeneemt waar het op tournee gaat. Iedereen die zelf iets over heeft of wil doneren, kan dit inleveren tijdens het concert. Denk aan muziekaccessoires als rieten, snaren, mondstukken, dempers en onderhoudsmaterialen. Deze worden uitgedeeld aan Cubaanse samenwerkingspartners zoals (jeugd)orkesten, muziekscholen, straatartiesten en kunstenaars.
De zomertournee door Nederland maakt deel uit van een grotere culturele uitwisseling tussen het Ricciotti en Cubaanse organisaties. Om wederzijdse kennisoverdracht te stimuleren spelen twee jonge Cubaanse muziekstudenten van het Lyceum Mozartiano de la Habana mee in het orkest. Ook verstrekte het Ricciotti een compositieopdracht aan de Cubaanse componist José Víctor Gavilondo Peón wiens nieuwe werk tijdens de tournee in première gaat.

Het optreden is op 7 augustus om 20.00 uur in Theater Lombok (met diner om 17.30 uur), Makassarstraat 84, Utrecht
Kijk voor meer informatie op www.ricciotti.nl.

Meer berichten