Van blaren heeft Willy Underberg nooit last gehad: “Je moet ervoor zorgen dat je op goede schoenen loopt.” Foto: Johan Morgenstond
Van blaren heeft Willy Underberg nooit last gehad: “Je moet ervoor zorgen dat je op goede schoenen loopt.” Foto: Johan Morgenstond (Foto: JOHAN MORGENSTOND)

Voor de 54ste keer loopschoenen aan

Door Coby van Geffen

Utrechter opnieuw bij Vierdaagse

Voor de 54ste keer is Willy Underberg (78) uit Utrecht gestart in de Nijmeegse Vierdaagse. Ook deze editie hoopt hij uit te lopen, bekroond met een feestelijke intocht op de Via Gladiola. Maar Willy Underberg loopt niet om iets te presteren, hij doet vooral mee voor de sfeer en de gezelligheid.

utrecht - Zijn allereerste vierdaagse, in 1958, zou hij lopen met een vriend uit Limburg. Omdat deze op het laatste moment afhaakte, ging Willy Underberg alleen. "En toen ik dat eenmaal had gedaan, was ik verkocht. Natuurlijk doe je in eerste instantie mee voor de prestatie, maar al gauw werden sfeer en gezelligheid belangrijker." Want al loopt Willy Underberg in zijn eentje, met 45.000 mede-wandelaars is hij nooit alleen. "Er gaat een eindeloze stroom wandelaars over de wegen. Daar zijn altijd wel mensen bij die in hetzelfde tempo lopen als jij. En ga je niet meer even hard, dan kom je weer anderen tegen waar je mee oploopt. Zo loop je in je eigen tempo en zijn er altijd mensen waar je aanspraak aan hebt." Rusten doet hij weinig, twee keer slechts, wel heeft hij een vaste koffiepauzestek.

Niet uniek

Voor de 54ste keer meedoen is niet uniek, de Nijmegenaar Bert van der Lans liep vorig jaar voor de zeventigste keer mee, bijzonder is het wel. "In de ranglijst van deelnames sta ik in de top honderd."

Omdat hij voor zijn werk veel in het buitenland was, kon hij vier keer niet meedoen. "Wel heb ik destijds in Japan een driedaagse gelopen. Toen mijn vrouw mij wilde inhalen met bloemen werd ze weggestuurd. Dat is daar helemaal niet gebruikelijk."

Eén keer moest hij opgeven omdat hij net voor de Vierdaagse door zijn rug was gegaan en in 2006 werd het evenement na één dag afgelast vanwege de hitte.
Trainen doet Willy Underberg niet. "Dat is eigenlijk heel onverstandig, maar ik kan het niet opbrengen, en het moet wel leuk blijven." Wel is hij al zijn hele leven actief. Wandelen, fietsen en, als het even kan, schaatsen. Ook fietste hij bijna een werkleven lang op en neer naar de Uithof. Tegenwoordig fietst hij met zijn kleindochters regelmatig door het Noorderpark, en loopt hij altijd een avond met ze mee in de avondvierdaagse. "Ik probeer mijn conditie te onderhouden en hoop nog jaren te kunnen meelopen. Maar ik bekijk tegenwoordig per keer of ik meedoe, al schrijf ik me wel ieder jaar in." Zijn zoon liep in zijn tienerjaren drie keer met hem mee, over een paar jaar hoopt hij nog een Vierdaagse te kunnen lopen met zijn nu tienjarige kleindochter.

Helft

Underberg heeft aan meer dan de helft van de editie van het loopfestijn in Nijmegen meegedaan, want de Vierdaagse wordt dit jaar voor de 102de keer gehouden. Er zijn diverse afstanden en er wordt elke dag vanuit de Waalstad een andere richting opgelopen. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen

Meer berichten