Uit de Merwede Pluktuin mogen mensen gewoon een boeketje samenstellen. Foto: Johan Morgenstond
Uit de Merwede Pluktuin mogen mensen gewoon een boeketje samenstellen. Foto: Johan Morgenstond (Foto: JOHAN MORGENSTOND)

Boeket samenstellen in de pluktuin

Door de redactie

Langs het Merwedekanaal

Wat is er leuker dan zelf een veldboeket plukken en samenstellen? Pluktuinen zijn al geruime tijd enorm populair in Nederland, maar nog lang niet overal te vinden. Sinds kort heeft ook in Utrecht een heuse pluktuin en wel in Merwede.

utrecht - De Merwede Pluktuin is gerealiseerd in aanloop naar de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Merwede en werd donderdag officieel geopend, met als thema: 'Dat verdient een bloemetje'.
'Pluk een bloem', 'speel hier' en 'rust hier uit'. Onder andere deze uitnodigende boodschappen zijn sinds kort te lezen op de borden bij de Merwede Pluktuin aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal, ter hoogte van de Balijebrug. In opdracht van de huidige gebiedseigenaren aangelegd door HIK Ontwerp, biedt de Merwede Pluktuin bezoekers en voorbijgangers van het gebied in ontwikkeling een fleurige kennismaking.

Eenieder die passeert wordt uitgenodigd er te komen uitrusten en/of plukken. "Eén van onze kernwaarden, 'verbindend' is hier het vertrekpunt", licht brandmanager Ingmar Creutzburg toe. "We hebben een ontmoetingsplek gecreëerd voor bewoners, mensen die hier werken en passanten. Verbinding komt ook tot stand als men eens een bosje bloemen voor de buurman of -vrouw plukt."

Plukken

De pluktuin is gerealiseerd en de bloemen staan in bloei. Hoog tijd om de Merwede Pluktuin in gebruik te nemen. Onder genot van een ijsje of iets fris konden er bloemen worden geplukt. De plukkers werd gevraagd het boeket aan een ander, bijvoorbeeld een zieke collega, te schenken.
De pluktuin bevindt zich op de groene driehoek aan de voet van de Balijebrug.

Het is een pop up-pluktuin met verschillende plantvakken waar mensen in het bloeiseizoen, juli tot en met september, bloemen uit kunnen en mogen plukken. Er is een enorme variatie aan kleurige bloemen en planten gezaaid waardoor de pluktuin langzaam aan zal veranderen in een ware bloemenzee. Het zal mensen uitnodigen er te verblijven door er bijvoorbeeld picknickbankjes en beschutte plekjes te creëren waar je onder andere kan lunchen of werken. De pluktuin wordt beheerd en verzorgd door Stichting Reinaerde.

Ontmoetingen

Wees dus welkom in de Merwede Pluktuin, pluk een veldboeket en deel het op social media onder #merwedepluktuin.
In de zoektocht naar nieuw stedelijk leven organiseert Unchain the Tigers in Merwede een serie bijzondere ontmoetingen, activiteiten en initiatieven.

De Merwede Pluktuin is geïnitieerd in opdracht van de samenwerkende eigenaren van Merwede, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone.

De samenwerkende eigenaren van Merwede Pluktuin zijn: AM/Synchroon, Ramphastos, Jansen-De Jong, BPD, VVE-Merwede/Lingotto, G&S/Boelens de Gruyter/Round Hill Capital en de gemeente Utrecht (als zevende grondeigenaar).

Meer berichten