Het beeldmerk van de Utrechtse 'Preek van de Leek'.
Het beeldmerk van de Utrechtse 'Preek van de Leek'. (Foto: nvt)

Preekwedstrijd voor amateurs in jarige Pauluskerk

In september viert de Utrechtse Pauluskerk haar 85-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten is een preekwedstrijd voor leken, de Preek van de Leek. Iedereen die geen priester, pastor, predikant of anderszins professioneel voorganger is kan zich inschrijven voor de wedstrijd die op 26 september ’s avonds plaatsvindt. Het aanmeldadres is preekleek@gmail.com.

Wie zich aanmeldt ontvangt de spelregels en ook een korte Bijbeltekst als uitgangspunt voor de te houden preek. In die tekst spreekt de vroegere christenvervolger Paulus de gelovigen in Korinthe toe met een vergelijking tussen het leven van de mens en de wedloop tussen atleten op de sintelbaan. Op basis hiervan maakt de preker een preekopzet van hoogstens 1000 woorden die uiterlijk 4 september bij de jury binnen moet zijn. Op woensdagavond 26 september brengen de deelnemers hun preek live in de Pauluskerk voor het voetlicht.

De jury die dan het mene-tekel over de prekers moet uitspreken bestaat uit Kalien Blonden (tv-programmamaker KRO-NCRV), Dorothé Cras (eigenaar van de Utrechtse kinderboekenwinkel), pastor Oostendorp (r.k. priester en emeritus hoogleraar Spaanse taal- en letterkunde) en Piet Jan Rebel (predikant van de PKN Tuindorpkerk).

Er zijn twee prijzen: die van de jury en een publieksprijs. Elke deelnemer krijgt een juryrapportage met aanwijzingen waar men nog kan verbeteren.

De organisatie van de Preek van de Leek belegt vooraf een stoom-workshop ‘voordracht’ onder leiding van een professionele coach. Deze workshop helpt om te voorkomen dat de plankenkoorts de preker in de houdgreep neemt.

Meer berichten