De afwezigheid van een buitenbad in West leidt ertoe dat zwemmers hun toevlucht zoeken tot het water van het Merwedekanaal bij De Munt.
De afwezigheid van een buitenbad in West leidt ertoe dat zwemmers hun toevlucht zoeken tot het water van het Merwedekanaal bij De Munt. (Foto: )

Utrechters willen een echt buitenbad

Bert Nijenhuis

Petitie voor zwemwater

In groten getale zoeken Utrechters momenteel verkoeling. Daarvoor zijn ze vooral aangewezen op open water, want het aantal buitenbaden is zeer beperkt. Zwembad Den Hommel beschikte ooit over meerdere buitenbaden, maar die werden eind jaren tachtig weggehaald. Sindsdien moet Utrecht-West het zonder buitenbad doen. Ook de verbouwingsplannen die Den Hommel voor volgend jaar heeft aangekondigd, veranderen daar niets aan. Voor buurtbewoonster Rachel Levy reden een petitie te starten.

UTRECHT - "Toen het buitenbad van Den Hommel verdween, heb ik daar meerdere malen bij de gemeente over geklaagd", licht Levy haar langdurige ongenoegen toe. "Destijds was ik een eenling, dus dat leidde nergens toe. Inmiddels hoor ik steeds meer mensen om mij heen die het ontbreken van een buitenbad als een groot gemis ervaren. Vandaar deze publieke actie." De afwezigheid van een buitenbad in West leidt ertoe dat jeugd en volwassen massaal hun toevlucht zoeken tot het water van het Merwedekanaal bij De Munt. "Een rare situatie", vindt Levy. "Want je ligt er in feite aan de openbare weg of op de sluis. Echt lekker zwemmen doe je er evenmin als je het vergelijkt met een zwembad. Voor jonge kinderen is het helemaal ongeschikt. Over de jongeren die wel bij De Munt gaan zwemmen, wordt steeds vaker geklaagd. Daar is de gemeente niet blij mee, maar een alternatief bieden ze ook niet."

Bij de Marco Pololaan is nog een peuterbadje, waar echter geen millimeter schaduw te vinden is. Verderop liggen de Haarrijnseplas en de Maarsseveense plassen, maar dan ben je Utrecht-West alweer uit. "Feit is dat De Krommerijn in Noord-Oost het enige buitenbad heeft van heel Utrecht, een stad met ruim driehonderdduizend inwoners", constateert Levy, die nog goed weet hoe geweldig het was om te zwemmen in het buitenbad van Den Hommel. "Ik ben er daarna een tijd weggeweest en toen ik er terugkwam waren bijna alle recreatieplekken in West vervangen door woningbouw. De wijk is sindsdien steeds kinderrijker geworden en het aantal warme dagen neemt flink toe. De noodzaak tot openbaar water wordt daardoor ook groter. Ook mensen die niet op vakantie kunnen, zouden daar enorm veel profijt van hebben. Bovendien komt het de zwemvaardigheid van de jeugd, die steeds verder achteruit gaat, ten goede."

Het veelgehoorde argument dat buitenzwembaden bezoekers en inkomsten mislopen door wangedrag van groepen jongeren, wuift Levy weg. "Gaan we dan ook bij voorbaat onze stranden afsluiten? We moeten jongeren iets bieden. Probleemgedrag bestaat en daar moeten we met zijn allen iets aan doen, buiten en binnen het zwembad." De petitie waarmee Levy bij de gemeente op een buitenbad bij Den Hommel aandringt, is bijna achthonderd keer ondertekend. "Ik hoop op een getal van drie nullen en de petitie uiteindelijk aan te kunnen bieden aan de wethouders met sport en wijk West in de portefeuille."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden