Logo stadsbladutrecht.nl


Bart Verberkt oriënteert zich op het overnemen van een Chambres d'hôtes, waar hij ook counsel werkzaamheden kan doen. Foto: Bert Nijenhuis
Bart Verberkt oriënteert zich op het overnemen van een Chambres d'hôtes, waar hij ook counsel werkzaamheden kan doen. Foto: Bert Nijenhuis (Foto: Bert Nijenhuis)

Utrechter Verberkt wil van de Rivierenwijk naar de Franse Bourgogne

Toen hij zich in de gezellige Utrechtse Rivierenwijk vestigde, dacht hij er nooit meer weg te gaan. Drie jaar later acht Bart Verberkt de kans tachtig procent dat zijn toekomst in de Franse Bourgogne ligt. Daar wil hij een Chambres d'hôtes overnemen en activiteiten gaan organiseren. Stok achter de deur is zijn nominatie voor de VertrekNL Ondernemersprijs 2018. Als hij die deze maand in de wacht sleept, wordt hij een jaar lang gevolgd en van adviezen voorzien.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT - "Ik heb jarenlang als controller bij bouwondernemingen gewerkt", vertelt Bart over zijn 'vorige leven'. "Een commercieel wereldje, waarin je stoer moet zijn en altijd met de stroom mee. Ik kwam tot de ontdekking dat ik helemaal niet in een dergelijke structuur pas. In 2007 ben ik ermee gestopt." Bart besloot als counselor aan de slag te gaan en ook zichzelf persoonlijk verder te ontwikkelen. De zoektocht naar inspiratie bracht hem 10 februari naar de Emigratiebeurs in Houten. "Ik ging er totaal niet naar toe met emigratieplannen. Omdat ik graag in Frankrijk kom en de taal spreek, ben ik lezingen over dat land gaan bijwonen. Ik kreeg vooral een goed gevoel bij de Bourgogne. Eenmaal thuis ben ik me gaan oriënteren op wonen en werken in die regio. Ik wil een Chambres d'hôtes overnemen, zodat ik ook mijn counsel werkzaamheden kan doen voor mensen met relatieproblemen en werkzoekenden."

Bart volgde een tweedaagse cursus Chambres d'hôtes en las ter oriëntatie wat in het magazine VertrekNL, voor wonen en werken in het buitenland. Daar viel zijn oog op een wedstrijd, waarvoor de opdracht luidde: 'Beschrijf in maximaal zeshonderd woorden waarom jouw plan voor ondernemen in het buitenland het beste is?' "Ik had geen zin om een promotiepraatje over mezelf te houden en heb een romantische versie van mijn plan geschreven. Ik heb de tekst – 599 woorden lang – de avond voor de deadline op 15 maart ingestuurd. Eind april kreeg ik te horen dat ik bij de genomineerden hoorde. Toen werd het serieus. Ik ben gaan wandelen en heb mezelf afgevraagd: wil ik dit echt?" Ik ben lang geleden gescheiden en mijn dochters zijn volwassen. Verder kan ik prima alleen zijn en vind het leuk om voor mensen te zorgen. Dit was het moment om 'ja' te zeggen."

Op internet stuitte Bart op twee 'kandidaat-huizen' voor een Chambres d'hôtes. "De een heeft een fantastisch uitzicht en de ander ligt in een wat dichter bevolkt gebied. Ik ga ze allebei bezoeken en met eigen ogen bekijken. Een ideaal scenario is om mijn Utrechtse huis in eerste instantie te verhuren en een goedlopende Chambres d'hôtes te huren met een optie tot koop. Aan de andere kant moet je soms risico's nemen en een spannend avontuur gewoon aangaan."

Meer berichten