Logo stadsbladutrecht.nl


Burgemeester Jan van Zanen was verguld met de Duidelijketaalprijs 2018. Fidan Ekiz, winnares van vorig jaar, sprak een videoboodschap voor hem in. Foto: Roberto Cancian
Burgemeester Jan van Zanen was verguld met de Duidelijketaalprijs 2018. Fidan Ekiz, winnares van vorig jaar, sprak een videoboodschap voor hem in. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Duidelijketaalprijs voor Burgemeester Van Zanen

Burgemeester Jan van Zanen heeft de tiende editie van de Duidelijketaalprijs gewonnen. "Een prijs die in het leven is geroepen om het belang van duidelijk taalgebruik te benadrukken", zei Rob Doeve vanuit zijn functie als directeur van het Taalcentrum-VU in zijn openingswoord.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - Elk jaar worden kandidaten in één beroepsgroep of maatschappelijk veld met elkaar vergeleken, dit jaar waren dat de burgemeesters. Nadat er vijf en twintig mensen waren geselecteerd, bleven er acht burgervaders over. Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, onderscheidde zich als de duidelijkste burgemeester. "Hij weet zijn verhaal goed te structureren en is daarom goed te volgen. Hij is concreet, heeft humor en maakt het verhaal met persoonlijke voorbeelden niet te omslachtig."

Utregse taal

Dat hij tijdens de feestelijke uitreiking door Koos Marsman in 'de Utregse taal' werd aangesproken, vond Van Zanen alleen maar mooi. "Als er één duidelijke taal is, dan is het wel het Utregs. Dat spreekt ie wel."

'Ik ben Jan'

Van Zanen, die voordat hij het woord richtte op de aanwezigen zich voorstelde met 'Dag allemaal, ik ben Jan en werk bij de gemeente', was verguld met de prijs. "Lezen en spreken vind ik van kleins af aan al mooi. Taal is belangrijk in mijn vak, daarbij moet je soms over gaan van buitenlandse taal tot kindertaal", gaf Van Zanen aan.

Opdragen

Hij droeg zijn prijs op aan een grote groep mensen, van zijn ouders, zijn leraren van het gymnasium tot aan zijn medewerkers en tekstschrijvers. "Die teksten maken me zeker en vrij, soms kom ik op plekken waar ik van te voren niet weet waar ik beland."

Aanpassen

Jan van Zanen verstaat de kunst dat hij zich overal makkelijk aanpast zonder dat hij daar ogenschijnlijk veel moeite voor doet. Hij sluit aan in een mooi rijtje van eerdere winnaars. Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem, Michel Mulder, Marco Verhoef, Bas Haring en Fidan Ekiz gingen hem voor.

Videoboodschap

Fidan Ekiz, de winnares van vorig jaar, reikte de prijs via een videoboodschap uit aangezien ze voor werk in het Spaanse Bilbao verbleef. Van Zanen was blij met de prijs.

Duidelijke Taalprijs

Het Taalcentrum-VU reikt de Duidelijketaalprijs elk jaar uit aan een BN'er die optimaal taalvaardig is. Het gaat altijd om een bepaald vak, deze keer dat van burgemeester van grote steden.

Meer berichten