Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Jelmer de Haas

Utrecht één groot muziekpodium tijdens Culturele Zondag Utrecht Centraal

Onder een stralende zon liet de Utrechtse muziekscene zich van haar mooiste kant zien tijdens de Culturele Zondag Utrecht Centraal. Op ruim 60 locaties genoten de tienduizenden bezoekers van optredens gepresenteerd door de festivals, podia, muziekmakers en muziekopleidingen in de stad.

UTRECHT - Een bijzondere locatie was de Werkspoorkathedraal waar voor één dag het Museum van Geluid geopend was, gecureerd door Colin Benders. Utrecht Centraal gaat nog door tot 23:00 uur met onder andere het slotconcert van Eefje de Visser in de prachtige tuin van het Centraal Museum.

In de dagen voorafgaand aan Utrecht Centraal bouwde Colin Benders samen met (inter)nationale gasten, zoals Christophe Beck, Daniel Cramer en Maarten Vos aan composities die alleen vandaag te horen waren in het Museum van Geluid. Jong en oud dwaalden door de oude Werkspoorkathedraal en maakten kennis met de elektronische klanken die de modulaire synthesizers voortbrengen. Ook dit jaar was er een verrassingsoptreden. Deze keer verraste de band Handsome Poets het publiek op het Stationsplein onder het bollendak. Zeefdrukkerij Kapitaal was het podium waar gitaarfreaks zich uitleefden op de muziek van Pizza Knife, Big Ups en Häxxan. Drie musici van de Nederlandse Bachvereniging ontroerden de luisteraars met Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw. In de Janskerk kregen pianist Joram Feitsma en cellist Daryo Verouden een staande ovatie en op hetzelfde podium nam de Utrechtse componist Pieter de Graaf het publiek mee op de zoektocht naar zijn muzikale stem. Jong talent was deze zondag onder meer te ontdekken in HKU Utrechts Conservatorium. Vele mensen liepen hier mee met de tour van Tania Kross langs diverse optredens van de studenten en zagen in de Fentener van Vlissingenzaal Mahlers Vijfde Symfonie uitgevoerd door INSOMNIO. De Voorstraat en omgeving was het speelveld voor de nieuwe generatie muzikale talenten tijdens het showcasefestival VOOR//AAN van 3voor12 Utrecht. Op het Domplein presenteerden de vier poppodia (TivoliVredenburg, EKKO, De Helling en dB's) een mooi popprogramma met optredens van onder meer LUWTEN, Figgie en Akula Rhythm Band.

Uitfeest – 15 & 16 september

De eerstvolgende Culturele Zondag is het Uitfeest. Dé start van het Utrechtse culturele seizoen en dit jaar voor het eerst een heel weekend. Op de zaterdag is er een open huizen programma en kan het publiek op veel plekken zelf aan de slag. Op zondag verwelkomen o.a. de Stadsschouwburg, Het Literatuurhuis en TivoliVredenburg de bezoekers om te genieten van een door hen samengesteld programma. Een weekend boordevol muziek, film, theater, beeldende kunst en literatuur.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox