Logo stadsbladutrecht.nl


Christa Compier, Mariska Heeman, Peter Hoijtink, Karlijn van der Meer, Marit Schwantje en Alewijn Verboon kwamen na ruim 42 kilometer door de Keniaanse hooglanden over de finish. Met hun prestatie haalde het zestal geld op voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen.
Christa Compier, Mariska Heeman, Peter Hoijtink, Karlijn van der Meer, Marit Schwantje en Alewijn Verboon kwamen na ruim 42 kilometer door de Keniaanse hooglanden over de finish. Met hun prestatie haalde het zestal geld op voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen. (Foto: )

Succesvolle Rift Valley in Kenia

Zes atleten uit Utrecht hebben op vrijdag 18 mei de eerste editie van de loodzware UNICEF Rift Valley Marathon in Kenia uitgelopen. Christa Compier, Mariska Heeman, Peter Hoijtink, Karlijn van der Meer, Marit Schwantje en Alewijn Verboon kwamen na ruim 42 kilometer door de Keniaanse hooglanden over de finish. Met hun prestatie haalde het zestal geld op voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen op Keniaanse scholen.

UTRECHT - De eerste editie van de UNICEF Rift Valley Marathon telde 29 deelnemers, onder wie de zes inwoners van Utrecht. 'Het was een bijzondere week met veel hoogtepunten. Maar het ultieme hoogtepunt was natuurlijk de marathon van vandaag,' vertelt Marit Schwantje. Karlijn van der Meer valt haar bij: 'Na heel veel inspanning aan tijd en energie vooraf, was het zo de moeite waard allemaal!' Ook Alewijn Verboon is tevreden: 'Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn. Fijn dat we met dit project zoveel mensen hebben kunnen helpen.' Alle deelnemers waren het na afloop met elkaar eens: ,,Dit was gewoon kicken. En onvergetelijk." Het maakte dan ook weinig verschil of je drie of zes uur over de marathon deed. Na afloop viel iedereen elkaar in de armen. Lachend, zelfvoldaan en misschien ook wel een beetje opgelucht dat die lange tocht volbracht is. ''Het was echt geweldig", aldus Reuben Bentvelzen (25). ''We liepen door een prachtige omgeving en kwamen mooie mensen tegen.

150.000 euro opgehaald

In totaal zamelden de marathonlopers ruim 150.000 euro in voor de aanleg van drinkwatervoorzieningen en toiletten op scholen in Kenia. 'Een fantastisch bedrag', zegt Walther Hesselink vanUNICEF, die zelf ook meeliep. 'Een mooie start van een jaarlijks sportevent waarbij deelnemers geld kunnen ophalen ten behoeve van kinderen.' Peter Hoijtink is blij dat hij met eigen ogen heeft gezien 'waar het door ons opgehaalde geld voor Unicef heen gaat.'

Ultrazware marathon

De bijzondere route is uitgestippeld door de voormalige Nederlands-Keniaanse wereldtopper Lornah Kiplagat. Zij woont in het gebied, dat geldt als de bakermat van het hardlopen. 'De UNICEF Rift Valley Marathon is met geen enkele andere te vergelijken', vertelt Kiplagat. 'De vele hoogtewisselingen en de warmte maken het zwaar.' Daarom hebben de atleten vooraf deelgenomen aan trainingssessies van voormalig Olympisch loper Marko Koers. Koers, zelf ook deelnemer: 'Deze marathon vraagt veel van je, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het zijn niet alleen unieke hardloopmeters, maar je ziet ook meteen wat er met het opgehaalde sponsorgeld wordt gedaan.'

Meer berichten

Shopbox