Logo stadsbladutrecht.nl


Een betrokken pastoor Ton Huitink, altijd komend met frisse ideeën waarbij hij de nodige humor gebruikt. Foto: Roberto Cancian
Een betrokken pastoor Ton Huitink, altijd komend met frisse ideeën waarbij hij de nodige humor gebruikt. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Pastoor Huitink vertrekt, maar laat zijn visie achter in Utrecht

Half april werd door het aartsbisdom Utrecht aan de samenwerkende parochies Salvator, Martinus en Ludgerus bekend gemaakt dat pastoor Ton Huitink per 1 mei vertrekt. Na drie jaar neemt de pastoor de leiding op zich van de drie samenwerkende parochies te Zwolle in het vicariaat Deventer. Een besluit dat door het bestuur gerespecteerd wordt, maar toch ook betreurd. "Jammer dat hij gaat, persoonlijk had ik hem graag zien blijven", geeft secretaris Frans Joosten aan.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - Joosten vervolgt: "De pastoor heeft bestuurlijk veel gedaan, was buitengewoon betrokken en had frisse ideeën. Daarnaast heeft hij ook nog gevoel voor humor."

Dat blijkt wanneer pastoor Ton Huitink zelf aan het woord komt. "Ik vind het jammer om na drie jaar hier al weer weg te gaan. Ik wil anderen het te doen geven wat ik in die tijd heb gedaan, er zullen redenen voor zijn hier na drie jaar al weg te moeten gaan, de inhoudelijke reden heb ik niet gehoord. Daar wordt over gezwegen, maar ik heb geen misdrijf begaan of iets dergelijks", spreekt hij zich uit.

De 60-jarige Ton Huitink, opgegroeid in Maarssen, werkte eerder ruim twintig jaar bij de politie. Destijds woonde hij in Maarssenbroek en werkte onder meer in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. "In die tijd had ik al het gevoel dat ik priester wilde worden en dat ging niet weg. Op de vraag wat ik wilde doen, heb ik uiteindelijk deze keuze gemaakt. Op 1 juni 2002 ben ik als priester ingewijd. Dit is alweer mijn tiende verhuizing. Wel komt er meer bij kijken dan alleen het werk in een andere streek van het land. Nu woon ik in de Pastorie van de Sint Aloysiuskerk, maar straks is dat gewoon in een eengezinswoning."

De pastoor praat er luchtig over maar tussen de regels door is goed te merken dat het vertrek wat hem betreft niet had gehoeven. "Er is veel gebeurd met de uitkomst van de pastorale visie, ik hoop dat er in de nieuwe parochies beweging ontstaat. Ik hoef me niet te bewijzen, leef redelijk ontspannen en ga niet perse mee zoals anderen dat willen. Zint het me niet, dan kan ik altijd nog iets anders gaan doen. Het vertrek geeft een dubbel gevoel, zoet en zuur." Tips voor zijn opvolger heeft hij niet. "Talenten neem je mee en daarbij is het motto 'Blijf bij ons Heer', op die manier vindt iedereen zijn weg", besluit de pastoor nuchter.

Afscheid

Het afscheid van pastoor Huitink vindt plaats met de mis van 4 juni om 10.30 uur in de Sint Aloysiuskerk aan de Adriaen van Ostadelaan. Vanaf 1 mei is pastoor Hans Boogers de nieuwe pastoor van de samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.

Meer berichten

Shopbox