Free a Girl vraagt deze week aandacht voor de Week tegen Kinderprostitutie. Op meerdere plekken in het land laten deze week mensen zich twaalf uur lang opsluiten in een hokje van twee bij één meter. Foto: Free a Girl
Free a Girl vraagt deze week aandacht voor de Week tegen Kinderprostitutie. Op meerdere plekken in het land laten deze week mensen zich twaalf uur lang opsluiten in een hokje van twee bij één meter. Foto: Free a Girl (Foto: Free a Girl)

Twaalf uur in een hokje van twee bij één meter

Free a Girl vraagt deze week aandacht voor de Week tegen Kinderprostitutie. Op meerdere plekken in het land laten deze week mensen zich twaalf uur lang opsluiten in een hokje van twee bij één meter. In Utrecht gebeurt dat bij Camping Ganspoort. Judith Verwij, woonachtig in Transwijk, is één van de zeven deelnemers die zich twaalf uur lang laat opsluiten met enkel rijst en water. "De reden dat ik mee doe, is dat ik te maken gehad heb met seksueel misbruik als jong meisje. Daaruit is mijn missie ontstaan om me in te zetten voor vrouwen die uit hun slachtofferschap willen komen."

UTRECHT - Anne Rouschop geeft namens Lock Me Up - Free A Girl aan: "Shockerende situaties van miljoenen jonge meisjes die dagelijks slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie, willen wij aanpakken. Wereldwijd zijn miljoenen meisjes weggetrokken bij hun moeders en verkocht aan bordelen. Free a Girl bevrijdt deze meisjes en brengt ze weer terug naar hun moeders of zorgt voor een andere veilige plek."

Naast de bevrijdingen wordt er gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, rehabilitatie en de re-integratie van deze meisjes. "Dat is nodig. Ik heb daarna heel veel moeten werken aan mezelf om er weer bovenop te komen", zegt de inmiddels 40-jarige Judith. In het dagelijks leven werkt ze als coach voor vrouwen. "Ik spreek over de manier waarop we met daders en slachtoffers omgaan. Lock me Up is ook een manier om me in te zetten."

Mensen kunnen tot en met 19 mei langskomen bij Camping Ganspoort, zelf laat Judith zich zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur opsluiten in het hokje van één bij twee meter. "Die meisjes, vaak al vanaf 14 jaar, zitten letterlijk in zo'n hokje in bordelen in Pakistan, India en Bangladesh. Alsof je een goedkoop product verkoopt. Die minderjarige meisjes worden vaak zwanger waarna hun kinderen op dezelfde manier opgroeien. Ze gaan niet meer naar school en worden gruwelijk behandeld. Free a Girl heeft al veel meisjes gered en naar veilige plekken gebracht. Vaak hebben die meisjes zoveel verdriet maar ook schaamte. In India moet je een man hebben om er bij te horen anders ben je de paria van de familie."

Dinsdagochtend kwam Burgemeester Jan van Zanen de eerste deelnemers opsluiten in de houten hokjes met een soort van kippengaas aan de voor- en achterkant. "Vergelijkbaar met de ruimte hoe de meisjes daar 'hun werk' moeten doen", zegt Anne. Free a Girl wil dit jaar in totaal 1 miljoen euro ophalen en daagt mensen uit om zich twaalf uur lang, op te sluiten en daarbij 2500 euro per persoon op te halen. Naar schatting worden alleen in India al 1,2 miljoen kinderen uitgebuit voor commerciële seks, meestal gaat het om meisjes.

Meer berichten