De Utrechtse meiden Mariska en Marit willen deze week de ultrazware marathon volbrengen in de Rift Valley in Kenia. Foto: UNICEF
De Utrechtse meiden Mariska en Marit willen deze week de ultrazware marathon volbrengen in de Rift Valley in Kenia. Foto: UNICEF (Foto: UNICEF)

Utrechtse Mariska en Marit lopen marathon in Kenia

Als hardloper de ultrazware marathon volbrengen in de Rift Valley in Kenia, de bakermat van het hardlopen. Dat is het sportieve doel van Mariska en Marit uit Utrecht. Van 12 tot 20 mei 2018 reizen zij met 28 anderen naar Kenia om, onder begeleiding van voormalig wereldtopper Lornah Kiplagat, deze bijzondere marathon te lopen. Met de loop wordt geld opgehaald voor het werk van UNICEF in Kenia.

UTRECHT - "We kijken enorm uit naar dit hardloopavontuur. De laatste kilometers worden vast heel zwaar, zeker met de Keniaanse hitte en op deze hoogte, maar we hebben er een heel jaar naar toe getraind en hebben er vooral heel erg veel zin in", laten de meiden weten.

Kiplagat stippelde zelf het unieke parcours door de Rift Valley uit. "Deze marathon is met geen enkele andere te vergelijken. De vele hoogtewisselingen en warmte maken het zwaar. Maar het is uniek om met een kleine groep dwars door Kenia te rennen. Over de rode kleigrond waar net als ik veel kampioenen de eerste meters heb gemaakt. Het idee dat je met jouw deelname mogelijkheden biedt voor de Keniaanse jeugd geeft extra motivatie", vertellen de Utrechtse sportievelingen.

Al maanden staan in het teken van de marathon. Mariska en Marit hebben veel getraind, ook samen met de andere deelnemers. Zo organiseerde de voormalige Olympische loper Marko Koers, die zelf ook meedoet, meerdere hardloopclinics ter voorbereiding. De marathon zelf vindt op vrijdag 18 mei plaats. Met het geld dat de lopers inzamelen, steunen zij Keniaanse kinderen met schoon drinkwater en toiletvoorzieningen op scholen.

"Deze 42 kilometer door de Keniaanse bergen vraagt veel van je", vertelt Koers. Maar er is ook een andere kant, vindt hij: "Tegelijkertijd krijgen deelnemers er veel voor terug. Unieke hardloopmeters, maar ook de mogelijkheid direct te zien wat er met het opgehaalde sponsorgeld in Kenia wordt gerealiseerd!"

Programma


De deelnemers zijn zaterdag 12 mei vertrokken naar Kenia. Op vrijdag 18 mei wordt de UNICEF Rift Valley Marathon gelopen, waarna de deelnemers op zondag 20 mei terugkeren naar Nederland.

Informatie

Belangstellenden kunnen voor meer informatie kijken op www.unicef.nl/rift-valley

Meer berichten