FC Utrecht grootaandeelhouder en supporter Frans van Seumeren werd zondag bij de wedstrijd FC Utrecht – VVV Venlo, samen met enkele supporters, onderworpen aan een stresstest van hoofdsponsor Zorg van de Zaak.
FC Utrecht grootaandeelhouder en supporter Frans van Seumeren werd zondag bij de wedstrijd FC Utrecht – VVV Venlo, samen met enkele supporters, onderworpen aan een stresstest van hoofdsponsor Zorg van de Zaak. (Foto: FC Utrecht)

Meelevende supporter meet hartactiviteit van een sporter

De hartactiviteit van een fanatieke voetbalsupporter kan bij spannende wedstrijdmomenten plotsklaps verdubbelen en zelfs bij stilzittende supporters de hartactiviteit vertonen van een sporter. De stress van een gemiste kans lijkt echter geen blijvende schade toe te brengen aan de gezondheid, omdat de supporters weer in een oogwenk herstellen.

UTRECHT - FC Utrecht grootaandeelhouder en supporter Frans van Seumeren werd zondag bij de wedstrijd FC Utrecht – VVV Venlo, samen met enkele supporters, onderworpen aan een stresstest van hoofdsponsor Zorg van de Zaak. De stresstest vormt de aftrap voor een landelijke videocampagne, die voor awareness rond stress op de werkvloer moet zorgen. Met behulp van een borstband met sensor werd zowel de hartslag als de beweging van de proefpersonen voor, tijdens en na wedstrijden gemeten.

Onderzoeker Bart Verkuil, verbonden aan de afdeling klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden en werkzaam voor Zorg van de Zaak: "De proefpersonen vertonen voorafgaand en tijdens een wedstrijd symptomen van stress. Tijdens spannende momenten meten we zeer hoge hartactiviteit en dat duidt op een intens emotionele en spannende ervaring. Die stress ebt echter makkelijk weer weg. Die herstelmomenten zijn belangrijk voor gezondheid op lange termijn en daarom lijkt intensief meeleven geen kwaad te kunnen. Uiteraard is dit anders voor mensen met bestaande hartproblemen."

Het onderzoeksteam wil met de test een parallel schetsen tussen stress tijdens een voetbalwedstrijd en de stress in een werkomgeving. Verkuil: "Langdurige blootstelling aan stress, zoals in de privé-werkbalans, heeft een negatieve impact op het lichaam en verdient dus de aandacht." Zorg van de Zaak wil met de stressbewustwordingscampagne duidelijk maken welke factoren leiden tot stress, wat de gevolgen zijn, maar ook wat de oplossingen zijn en hoe je stress onder controle houdt. Hoofdsponsor Zorg van de Zaak verlengde in augustus het hoofdsponsorschap met FC Utrecht.

Meer berichten